Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие днес във Виена нова резолюция, в която осъжда Иран за недостатъчно съдействие, предаде Франс прес, като се позова на свои дипломатически източници, съобщи БТА.

Документът е внесен от САЩ и страните от групата Е3, която включва Великобритания, Франция и Германия. Той е бил одобрен с 26 от гласовете на 35-те страни членки, като само Русия и Китай са гласували против. Пет от държавите са се въздържали, а две са отсъствали от гласуването.

Това е втора резолюция за годината след тази от юни. Мотивите в текста не се променят - липсата на "технически оправдан" отговор относно наличието на следи от обогатен уран, намерени на три необявени официално обекта.

С тази резолюция Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин възнамеряват да засилят натиска си срещу Иран след липсата на напредък през последните месеци.

В текста, с който АФП разполага, управителният съвет "изразява сериозното си безпокойство" от все още нерешения проблем и "недостатъчното съдействие на Иран". В него се посочва, че е важно и неотложно Техеран да предостави обяснения за наличието на следи от уран и достъп до съответните обекти за събиране на проби.

Резолюцията има символичен характер, но е възможно да се превърне в преход към намеса на Съвета за сигурност на ООН, който може да наложи санкции.

Американската посланичка в институциите на ООН, базирани във Виена, Лора Холгейт смята, че подобен развой е възможен. "Иран трябва да разбере, че ако не съдейства за разрешаването на тези въпроси, на Съвета ще му се наложи да предприеме други действия", коментира тя.

Още във вторник Иран осъди приемането на такава резолюция, като заяви, че "на всички обвинения на МААЕ е било отговорено" и постави под съмнение нуждата от първоначално планираното за края на ноември посещение на представители на агенцията.

Русия на свой ред разкритикува приемането на резолюцията в изявление, изпратено до страните членки, като го нарече "непродуктивно действие", което може да има "необратими последствия".