Според министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши, някои хранителни продукти вече се продават на по-ниски цени, а очакването му е в началото на декември цените на основните хранителни стоки да спаднат с „между 5 и 12-13 процента”, предаде БТА.

„Ако няма такова намаление на цените, ще бъдат приети нови мерки. Допреди няколко дни млякото на конкретен производител се продаваше за 80 денара, днес цената му е 76 денара и вероятно от 1 декември ще има допълнително намаление. Хлябът на някои производители струваше над 40 денара, а днес вече е 36-38 денара. И там очакваме още намаление. Същото важи и за месните продукти”, каза Бектеши.

По думите му допълнителното намаление на цените на основните хранителни продукти трябва да дойде, след приключването на всички процедури за сключване на договорите за доставка на по-евтина електроенергия за фирмите-производители.

Бектеши добави, че може да се очаква поскъпване на вносните суровини, но има „определени механизми за стабилизиране и намаляване на цените”.

След днешната среща с производителите и представителите на най-големите търговски вериги в страната Бектеши уточни, че се правят анализи и за допълнителни мерки, които трябва да бъдат приети до края на годината.