След като Европейската комисия понижи прогнозата си за българската икономика за следващата година, негативните очаквания сега се подкрепиха и от ОИСР. Все пак организацията очаква растежът на брутния вътрешен продукт на България да се забави до 1,7% през 2023 г., докато ЕК вещае още по-лош резултат - забавяне до 1,1%.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие посочва като причини по-малък износ през 2023 г. заради влошаването на икономическите условия в Европа и нарастващата несигурност в основните търговски партньори. Потреблението също ще отслабне заради високите цени на енергията и повишаващите се лихвени проценти. Все пак от ОИСР посочват, че енергийните ни доставки са осигурени благодарение на ниската ни зависимост от газ, новия газопровод и позицията ни на нетен износител на ток.

Организацията ни препоръчва да разработим по-целенасочени помощи заради енергийните цени, а по възможност постепенно да бъдат прекратени. Ако текущите мерки, които действат до края на годината, бъдат продължени и през следващата, бюджетният дефицит ще надхвърли 4,3% от БВП, което ще ни отклони от досегашния благоразумен фискален подход, предупреждават от ОИСР. Друга препоръка е да насърчим инвестициите във ВЕИ. Въпреки че изпълнението на европейските проекти в момента не е оптимално, то ще се засили догодина, което ще допринесе за растеж от 1,7% на БВП. Общата инфлация също ще отслабне от тазгодишните 14% до около 7,5 на сто през 2023 г. Пазарът на труда ще остане устойчив, както и тази година - безработицата е ниска и се наблюдава липса на работна ръка. Все пак догодина безработицата ще се увеличи съвсем леко. Растежът на реалната работна заплата също ще се задържи и ще достигне около 1%.

Инвестициите от фондовете на ЕС ще възстановят растежа на икономиката ни през 2024 г. до 3,1%. Именно ефективното управление на европейските средства ще е ключово, но се изисква и продължаване и задълбочаване на реформи. Препоръчва ни се увеличаване на инвестициите в инфраструктурата, цифровизацията, намаляване на административната тежест, подобряване на рамката за несъстоятелност, борбата с корупцията и увеличаване на конкуренцията.

Като цяло ОИСР предвижда значително забавяне на цялата световна икономика, но не и глобална рецесия. Инфлацията ще намалява, но ще остане висока в много държави. За това от решаващо значение ще е по-нататъшното затягане на паричната политика, а подкрепата на фискалната политика - да бъде временна и по-целенасочена. Подновеният акцент върху структурните политики ще позволи на политиците да насърчат заетостта и производителността, както и да направят растежа работещ за всички.