"Форд" (Ford) обяви днес, че изтегля близо 519 000 спортни високопроходими автомобила (SUV) в САЩ поради риск от възникването на пожар вследствие на възможни пукнатини в горивните инжектори (дюзи) на колите, предаде Ройтерс. Компанията ще призове собствениците да върнат автомобилите си за техническа проверка и ремонт, предаде БТА.

Втората по големина автомобилостроителна корпорация в САЩ на база продажби, обяви, че трябва да бъдат проверени моделите "Бронко спорт" (Bronco Sport) и "Искейп" (Escape), произведени след 2020 г., които са снабдени с 1,5-литрови двигатели с 3 цилиндъра. Това включва и много автомобили, които бяха изтеглени през април, тъй като при тях корпусът на масления сепаратор може да се напука и да се получи теч, който може да предизвика пожар в двигателя, отбелязва Ройтерс.

"Форд" съобщи, че изтегля за проверка коли, при които пукнат горивен инжектор може да предизвика натрупване на гориво или горивни пари в близост до "горещи повърхности", докато двигателят работи, при което може да възникне пожар.

Дилърите на марката ще актуализират софтуера на проблемните автомобили, когато това стане възможно, за да може компютърът, вграден в колата, да отчете, когато някой от горивните инжектор е пукнат и чрез съобщение на контролното табло да предупреди шофьора на автомобила.