“Профайн Енерджи” избрала терени в Северозападна България, близо са до Монтана

Уникална за България соларна централа върху язовир “Огоста” в Монтанско иска да построи германски инвеститор, научи “24 часа” от няколко независими източника.

В петък министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че до две седмици ще се подпише проект за най-голямата еднократна чуждестранна инвестиция в България досега на стойност поне 1 млрд. евро.

Става въпрос за “Профайн Енерджи” - съвместна компания на Profine Group, която произвежда PVC профили, и Wirth Group. Те имат инвестиционни интереси в производството на ток от възобновяеми енергийни източници. В момента се учредява дъщерно дружество на германската компания по българското законодателство. Целта му е разработването и последващата реализация на фотоволтаични централи в България.

Информирани заявиха, че компанията иска да изнася тока от България, за да захранва собственото си производство.

“Профайн Енерджи” е основана миналия месец като доставчик на енергийни услуги и има за цел да направи 29-те локации на групата, които обхващат 23 държави, до голяма степен енергийно независими.

Profine Group ще участва и в национални и международни енергийни проекти. Целта на компанията е да предоставя услуги в областта на възобновяемите енергийни източници в Германия и чужбина. Това включва планиране на проекти, разработване, изграждане и експлоатация на фотоволтаични системи заедно със съхранение на батерии и системи за регенеративно производство на енергия от вятър и биомаса.

Фотоволтаичният парк ще е върху терен от 4000-5000 дка. Източници от Електроенергийния системен оператор заявиха, че ако се осъществи, това ще е най-голямата фотоволтаична централа. Имало и други големи проекти за по 500-600 мегавата, но този е най-голям, а и най-иновативен, защото панелите ще се поставят над водата в язовира.

При присъединяването на такава голяма мощност трябват допълнителни резерви, които да регулират системата. Колкото повече беземисионни базови мощности и съоръжения за съхранение на електроенергията има, толкова повече възобновяеми източници ще могат да се присъединяват в мрежата.