Шест от тях за първи път влизат в престижна класация

25 български компании са сред най-големите в Централна и Източна Европа по приходи и печалби, показва класацията за 2021 г. на анализаторите от “Кофас”.

От отраслите, в които те работят, се вижда, че парите им идват от производство и търговия на ток, нефт и горива, метали и лекарства. Шест от от тях попадат първи път в класацията на “Кофас”, която се изготвя от 14 години насам.

Най-челни места заемат компаниите от енергетиката

Българският енергиен холдинг е на 15-о място, а според “Кофас” консолидираните му приходи за 2021 г. са стигнали 5,7 млрд. евро.

От енергийните компании попадат още въглищните централи “Контур Глобъл Марица-изток 3” и “Марица-изток 2”, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгаргаз”, “Енерго-Про Варна”.

“Еврохолд” също влиза в топ 500 на Централна и Източна Европа след покупката на бизнеса на ЧЕЗ у нас. Холдингът има и застрахователен бизнес, така че не може да се определи като изцяло енергийна структура.

От телекомуникационния бизнес в класацията попада “А1 България”. Компанията е собственост на австрийската А1, а изпълнителен директор на българския телеком е Александър Димитров.

Сред компаниите, които за първа година са включени, са “Адванс Пропъртис” и “Хювепроджект”. Техни основни акционери са братята Кирил и Георги Домусчиеви. В края на миналата година сп. “Форбс” изчисли, че двамата

имат състояние от 2,1 млрд. долара

чрез “Адванс Пропъртис”, който обединява бизнеса им в редица области. Сред най-големите активи са производителят на лекарства и добавки за животни “Хювефарма” и БМФ.

Друг представител на фармацевтичния бизнес в класацията - производител на лекарства за хора, е “Софарма”. Изпълнителен директор и основен акционер на компанията е Огнян Донев.

Нефтеният бизнес е представен от “Лукойл България”, “Лукойл Нефтохим Бургас”, “Астра Биоплант” и “Сакса”.

Първите две компании са собственост на руската “Лукойл”. Прави впечатление, че заради смяната на начина на работа и минаване на ишлеме рафинерията в Бургас е изпаднала в дъното на класацията заради отчетените по-малко приходи.

“Астра Биоплант” произвежда растителни масла и биодизел. Дружеството започва дейността си през 2009 г., производствената инсталация дава възможност за 60 000 тона биодизел годишно. Собственик на компанията е Станко Станков.

“Сакса” е сред най-големите търговци на горива на едро у нас. Собственици са Атанас Димов и синовете му Светозар Димов и Крум Димов.

“Аурубис България” също е в топ 500, като заема сравнително предно място в класацията. Изпълнителен директор е Тим Курт, а компанията за добив на метали е собственост на германската “Аурубис”.

“БА Глас България” произвежда стъкло, собственост е на португалската “Би Ей Глас”. У нас тя има два завода - в София и Пловдив, годишният им оборот надхвърля 1,8 млрд. лв. “Би Ей Глас” наскоро обяви, че влага още 60 млн. евро във фабриката в София.

Хранителният бизнес в класацията е представен

от “Кауфланд България”, “Лидл България” и “Олива”. Първите две компании са собственост на едноименните германски фирми. “Кауфланд” има 63 магазина у нас, като инвестициите надхвърлят 1,6 млрд. лв. “Лидл” е със 107 търговски обекта в България, а според доклад приносът на компанията за българската икономика се оценява на 1,6 млрд. лв.

Дейността на “Олива” включва търговия със зърно и маслодайни култури, производство на олио и шротове, както и зърносъхранение. Притежава три завода и държи над 30% от маслопреработвателните мощности в България. Мажоритарен собственик е “Билдком”, чийто собственик е Ангел Георгиев.