Само в моя гора щетите от кражби са над 1 млн. лв.

Ако някой мисли, че го набеждавам, нека да заведе дело. Готов съм да застана пред съда, за да докажа твърденията си, казва бизнесменът и собственик на "Ганчев" ООД

- Преди два дни прокуратурата обяви, че започва проверка за незаконна сеч край Своге. В съобщението не бе посочено чия е гората, ваша ли е, г-н Ганчев?

- Да, гората е моя, аз съм я закупил преди 17 години. Само през август са откраднати над 1000 кубика дървесина, като извършител е Ангел Иванов - пълномощник на фирма “Виксан Рай” ЕООД. Незаконната сеч продължава вече 2 г., а щетите са над 1 млн. лв. Ангел Иванов е бивш служител на НСО и има вече присъда за превоз на дървесина без документи.

- Как изчислихте тази сума, не е ли твърде завишена?

- Сумата е изчислена с помощта на оценка от експерти лесовъди след измерване на кубатурата на дървесината в гората и дънерите. Твърдя, че за тези две години са изсечени над 5000 кубика. Ако се изчисли по цената на кубик, се получават над 1 млн. лв. 

- И знаете кой е извършил тази незаконна сеч?

- Както вече казах, фирмата, която има разрешително за сеч в държавна гора в съседство до моята, е “Виксан Рай” ЕООД. Проверка на Регионалната дирекция по горите-София показа, че компанията има с 1200 кубика повече дървесина от обявената за изсечена от държавната гора.

Също така твърдя, че това количество дървесина е експедирано контрабандно от гората.

Има отсечени по-малко дървета, отколкото са експедирани с превозни билети. Останалото количество е незаконна сеч от моята гора. Същата дърводобивна фирма обявява в годишния си финансов отчет количества, които по фактури не отговарят на количествата издадени билети. 

- Но от фирмата твърдят, че измервания на Държавното горско стопанство в Своге не са показали нарушения и незаконна сеч. Как си обяснявате това?

- Обяснявам го, че директорът и заместник на директора на ДГС-Своге, фалшифицират даните от инвентаризацията, но Регионалната дирекция по горите-София, установява истинските количества.

От май до септември имах няколко срещи с директора на Северозападното държавно предприятие Веселин Нинов, с директора на ДГС-Своге Сашо Георгиев и със заместника му Христо Янев. Уведомих ги за установените кражби и че прикриват извършеното от “Виксан Рай” ЕООД.

- Имате ли доказателства за тези ваши твърдения? Какво ви казаха на тази среща? Защото от ДГС-Своге твърдят, че също са дали сигнал в прокуратурата.

- На срещата Сашо Георгиев и Христо Янев заявиха точно това - че тези обвинения трябва да се докажат.

Аз обаче твърдя, че резултати от извършена проверка от Христо Янев са манипулирани и са създавани документи с невярно съдържание.

Установената кражба за август 2022 г. е над 1000 кубика, които се равняват на 30 тира с дървесина. Как е възможно нито една от институциите да не забележат това.

 Искам да попитам още как 61-годишната майка на шефа на горското в Своге Сашо Георгиев се е сдобила с джип “Ленд круизър”, който той ползва, за да ходи на лов? И има ли причина джипът да не се води на негово име?

Подал съм сигнали до Регионалната дирекция по горите - София, в окръжната прокуратура, НАП и всички възможни институции.

Ако някой мисли, че го набеждавам, нека да ме съди. Готов съм да застана пред съда, за да докажа твърденията си. Аз тук виждам умишлена кражба на дървесина, укриване на данъци в особено големи размери и вероятно пране на пари. И това не е само на територията на горското стопанство в Своге, а се извършва в цялата страна. 

- Това твърдение не е ли пресилено? Има въведени механизми за контрол - превозни билети, пътни листове, GPS-а за камионите с дървесина и други мерки.

- Пътни листове и GPS-и за камиони се манипулират в цялата страна. Ако НАП направи проверка на информацията в системата на Изпълнителната агенция по горите, ще се открият много големи разлики. Как е възможно да купиш едно кафе и информация от касовия апарат отива в НАП, а за бизнес като дърводобива, който генерира годишни обороти за стотици милиони левове, не е изградена такава връзка?!

- Какви проверки може да извърши НАП?

- Ако се предостави достъп на НАП до системата на Изпълнителната агенция по горите за издадените превозни билети за дървесина, съм убеден, че резултатите ще са шокиращи и за двете агенции. Защото ще се установи разминаване с издаваните данъчни документи и ще стане ясно, че в България се добиват незаконно милиони кубически метри дървесина годишно. 

Акцентирам върху работата между двете агенции, тъй като съм убеден, че при извършване на необходимите проверки в дърводобива ще бъдат установени укрити приходи и неплатени данъци в особено големи размери.

В електронната система на ИАГ съществува софтуер, който дава част от информацията за превозването на дървения материал за камиони с оригинални превозни билети, и от НАП лесно биха могли да установят има ли разминавания, да ли има издадена фактура за продажба или не, ако на данъчните бъде предоставена тази  информация.

Моите проверки показват и че е незадоволителна работата между горските стопанства и МВР. След обаждане на 112, органи на МВР се обаждат на горското стопанство, което е порочна практика, т.е. предупреждават крадците предварително. Всички кражби се извършват със съдействие на държавни горски служители. Десетки хиляди тирове се движат с незаконо с отсечена дървесина в цялата страна без превозни билети, изключват се GPS-и на камиони, под един превозен билет минават два камиона, има и още нарушения.

Част от незаконно изсечената гора на Желю Ганчев.
Част от незаконно изсечената гора на Желю Ганчев.