Първо превозвачи се оплакаха, че чакат по 4-5 дни, след това от ПП пуснаха сигнал до ДАНС, че има опит да се върне частната лаборатория при проверките на границата

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е уволнен със заповед на служебния премиер Гълъб Донев, съобщиха в понеделник от правителствената информационна служба. Начело на агенцията застава досегашният зам.-директор Иван Шиков.

Мотиви за рокадата не са посочени, само се уточнява, че е направена по искане на земеделския министър Явор Гечев. От ведомството му заявиха, че той е бил недоволен от бързината на работа в БАБХ, но не дадоха повече подробности.

В края на ноември обаче стана ясно, че турските превозвачи са недоволни от забавянето на ГКПП Капитан Андреево. Според тях, след като държавата поела контрола над стоките, камионите трябвало да чакат по 4 - 5 дни, защото пробите се носели за изследване в лаборатория в София и после се връщали.

Заради забавянето турските компании трябвало да плащат компенсации на клиентите си в Европа, заяви Юмит Чaвyшoглy - шеф на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие.

Проблемите възпрепятстват износа, твърди и Али Бахар, ръководител на Търговско-промишлената камара на Анталия. Според него те възниквали и през последните години, но били решени след намесата на правителствата. Сега браншовите организации щели да информират съответните турски министерства за проблемите, пред които са изправени.

Уволнението на Вълчанов съвпадна и със сигнал на “Продължаваме промяната” в ДАНС заради действията на новото ръководство на агенцията по храните с фитосанитарния контрол на Капитан Андреево.

Представители на партията твърдят, че служители от агенцията пречели на делото на държавата срещу частната лаборатория на граничния пункт. То бе заведено, след като държавата още по време на правителството на Кирил Петков махна частника и БАБХ пое контрола при вноса.

Бившият директор на агенцията Христо Даскалов, сега депутат от “Продължаваме промяната”, посочи, че Вълчанов е анулирал двете последни решения, с които е бил обявен за нищожен договорът с “Евролаб” за фитосанитарния контрол и е поискано от фирмата да напусне държавните помещения на границата.

Според Даскалов договорът с частната лаборатория все още не бил анулиран и се подготвяло всички дела срещу нея да бъдат прекратени.

При назначаването си обаче земеделският министър Явор Гечев бе категоричен, че държавата няма да връща частника на границата, а контролът ще се прави само от БАБХ. А части от граничния пункт, където са намират помещенията на агенцията за проверка, бяха обявени с решение на правителството за обекти от значение за националната сигурност.