Доставки за страната ни били най-удобни от Гърция и Турция

150 евро за мегаватчас таван на газа ще иска България от Брюксел. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който припомни, че Европа под въздействието на Нидерландия предлага той да е 275 евро.

На извънредното заседание на Съвета на ЕС в частта за енергетиката, което ще се проведе днес, се очаква министрите да постигнат споразумение за регламент за механизъм за корекция на пазара за защита от високите енергийни цени.

Миналата сряда на заседание на правителството бе приета българската позиция. Тя е, че страната ни подкрепя усилията на ЕК за установяване на инструмент за смекчаване на въздействието на необичайно високите цени на природния газ. Заложените в проекта за регламент обаче стойности и времеви интервал

били завишени и нереалистични

По този начин механизмът не би могъл да се задейства дори при рекордно високите цени на газа, които бяха регистрирани през август 2022 г., смята българското правителство.

В понеделник - ден преди заседанието в Брюксел, Росен Христов заяви по bTV, че единственото, което пречи за приемане на по-ниски стойности, е политиката на Нидерландия, която е поискала таван от 275 евро. Това дава доста грешен сигнал за търговците, смята министърът. Имало и междинен вариант на чешкото председателство, който е 264 евро, а според европейски медии се дискутирал и таван от 220 евро.

По думите на Христов в момента цената на газа се движи около 120 евро за мегаватчас и повишение от около 30% до 150 евро при каквато и да е кризисна ситуация било достатъчно. Европейската комисия обаче имало друг поглед върху казуса. Предлаганият висок таван от 275 евро бил заради опасенията, че подобен механизъм може да влоши сигурността на доставките.

Министър Христов заяви още, че тези притеснения били неоснователни, била постигната диверсификация, която да натиска цените надолу.

Според него специално за България

оферти за доставки има и се преговаря

в момента за цената

При успех да се осигурят допълнителни по-евтини количества, можело да се намали извличането на скъпия газ от хранилището в Чирен и той да стои като резерв.

Гърция и Турция са най-удобните държави за доставките на втечнен газ, заяви министърът. В края на миналата седмица Христов бе в Турция и разговаря с представители на държавната компания Botas за количества през терминали в Средиземно море.

Турция може да бъде доставчик и на тръбен газ - през нея преминават потоци от Азербайджан, Иран, Русия, както и втечнен газ от САЩ, Катар и други доставчици. Възможен бил и внос от Италия, но това било сложно и по-скоро като изключение, за да се гарантира равномерност на доставките.

Що се отнася до алтернативните доставки на нефт за България, Христов отново заяви, че дългосрочното решение е петролопровод от Александруполис към Бургас.