АПИ е представила своите инвестиционни намерения, като е предоставила на МРРБ, 3 алтернативи на тресето на тунела под Петрохан.

На база на това са изисквани доклади за изготвянето на ОВОС и оценка за съвместимост, за реализацията на тунела под Петрохан.

Това стана ясно от отговора на регионалния министър Иван Шишков по време на парламентария контрол.

По повод информация дадена от АПИ за работа по проекта за прединвестиционно проучване за трасе по направление Монтана - София с тунел под Петрохан продължава. МОСВ е било информирало Агенцията какви проектни решения следва да предоставят за провеждането на екологични процедури за обекта. За успешната реализация на процедурата по ОВОС е била предприета оптимизация на трасето спрямо засягащи защитени зони от мрежа „Натура-2000“, заяви Шишков. 

Въпросът беше зададен от депутатката Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, относно напредъка на процедурите по  ОВОС, като на база отговора на министъра, тя изяви своито притеснение. Според нея тези процедури вече текат година и половина и може да си останат само с обсъждане без никаква реализация. 

"Има пуснато за съгласуване задание за възлагане на ОВОС. Действия, които на администрацията е отнело година и половина защото трите трасета бяха ясни още 2020г. и бяха одобрени. Трябваше просто да бъдат придвижени процедурите, не се изискваха дори пари", заяви Кирова.

Права сте, че процедурите трябва да вървят по-бързо. Изискал съм от АПИ този прект да бъде максимално задвижен. Изостанали сме с проектите и процедурите. С вас съм в тази битка за по-бързото задвижване на тунела под Петрохан. Много е важно всички решения за пътни връзки в България бъдат бързо проектирани и построен в кратки срокове, обясни регионалния министър.

В АПИ ще бъде създаден отдел, който ще отговаря само за основни ремонти - това каза, че ще предложи министър Шишков като промяна в структурата на Агенцията.