Облекченията за затруднени граждани-длъжници на "Топлофикация София" работят, заявява председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на Съвета.

За периода август- ноември 2021 г. са сключени 368 споразумения с битови клиенти на дружеството за текущи задължения в общ размер на 604 992.15 лв., докато за периода август - ноември 2022 г. са сключени 445 споразумения с битови клиенти на "Топлофикация София" за суми в общ размер на 899 784.05 лева. Това представлява увеличение на сключените споразумения с приблизително 20% и увеличение на сумите, за които са сключени споразуменията, с приблизително 50%. Над 20 пъти са намалели и случаите на разваляне на споразуменията заради неплащане, което показва, че новите условия са по-изгодни за гражданите и съобразени с техните реални възможности, посочва Георгиев.

Припомняме, че по негово предложение СОС прие решение, с което одобри облекчени условия за заплащане на задължения към "Топлофикация София" от граждани в затруднено положение. Целта беше да се предостави по-добра възможност на физическите лица, клиенти на дружеството, да разсрочват задълженията си със срок от 12 до 36 месеца в определени случаи, когато дългът е в по-голям размер, а длъжникът е с влошено материално и/или здравословно положение, което прави плащането непосилно за него, съобщи БТА.