Служебният кабинет предлага на парламента да денонсира със закон споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество, реши на заседанието си служебното правителство.

И двете банки са свързани с Русия и с някогашния СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ). 

Международната инвестиционна банка е основана през 1970 г. в  Москва, а от 2019 г. седалището на бившата банка на СИВ се мести в Будапеща. Страните членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария и Чехия. Уставният й капитал е 2 млрд. евро, а внесената му част е 427,1 млн. евро. България е със статут на страна учредителка, като понастоящем е третият по големина акционер с дял от 9,88% във внесената част на капитала на МИБ, равняващи се на 42,2 млн. евро.

Международната банка за икономическо сътрудничество  е международна финансова институция, основана през 1963 г. в  Москва.  Страните членки на банката са България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия.
Уставният капитал  е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. България е със статут на страна учредителка като размерът на записания дялов капитал на страната ни е 7,56% от капитала на банката, или 15,1 млн. евро.

Решението за излизане на страната ни от банките от времето на СИВ, доминирани от Москва, бе взето от правителството през май тази година. Днешното решение е продължаване на стъпките.

В съобщението на пресслужбата на кабинета се казва, че  решението на служебното правителство е свързано с предприетите координирани действия на държавите членки на Европейския съюз. През март 2022 г. Министерският съвет прие решение, с което страната ни се присъедини към общата позиция на държави членки на Европейския съюз за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС. Съгласно позицията, държавите членки предприемат необходимите стъпки в съответствие с вътрешните си национални процедури за официалното им оттегляне от двете финансови институции.