Суми, възстановени от работодателите на техни работници и служители, които са ползвали данъчни облекчения за деца, вкл. и за деца с увреждания, да не могат да бъдат запорирани и изземвани за погасяване на задължения към държавата.

Това приеха на второ четене депутатите с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица с 167 гласа „за“.

Предложението е на ГЕРБ-СДС, подкрепено и от омбудсмана Диана Ковачева. То беше прието и на второ четене по време на заседание на бюджетната комисия преди една седмица.

Според Омбудсманът, работодателите възстановяват на работниците и на служителите тези суми, които ползват като данъчни облекчения за деца и деца с увреждания. Те са антикризисна и социална мярка, но не са защитени и при запор се отнемат автоматично, затова се предлага да бъдат несеквестируеми.

Прие се и  ако родителят, който ползва облекчението е починал пред данъчната година, то да може да се ползва върху доходите на починалия, ако другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, не го използва.

Това ще става с декларация, която ще се подава от наследниците по закон или по завещание, както и заветниците или техните законни представители. Месечно, вместо годишно ползване на данъчното облекчение също бе прието, за да може мярката да действа поне догодина до март, до когато ще действа стария бюджет.

Не се прие предложението на БСП да не се облагат с данък доходи под летвата на бедност от 504 лв. доходите на млади работещи до 26 годишна възраст.