Системата ще управлява ниските нива на въздушното пространство, където летят безпилотните машини

България ще въвежда въздушен контрол и за дроновете, така че трафикът с безпилотните летателни апарати да може да се управлява.

Работна група към Министерството на транспорта ще определи нашето U-space въздушно пространство. Това е географска зона за дронове. Всяка държава-членка на системата, ще въведе такова пространство, за да се превърнат в една обща мрежа по подобие на системата на “Ръководство на въздушното движение” (РВД).

Европейската система включва дигитални услуги и процедури, които трябва да осигурят безопасен и ефективен достъп на операторите на дронове.

Първите регламенти влизат в сила в началото на 2023 г.

Благодарение на тях с помощта на дронове ще могат да се извършват различни дейности като картографиране, инфраструктурни инспекции, прецизно земеделие, доставка на стоки, електронна търговия и други. Целта на U-space е да се постигне автоматизирано управление на дроновете, което позволява голям брой операции, много от които едновременни.

Тъй като тези дейности се извършват самостоятелно чрез софтуер и сензори, те предлагат много нови комерсиални приложения. Липсата на автономна и безопасна система обаче все още спъва развитието на тези услуги и появата на нови.

Системата U-space ще позволи летенето на безпилотни самолети в ниското ниво на въздушното пространство. Също така тя ще осигури връзка между пилотираната авиация, ръководителите на въздушното движение и аеронавигационното обслужване. Идеята е

да се обменят данни,

да се предоставят поддържащи услуги за операторите на дронове, проследяване и управление на капацитета.

U-Space ще работи чрез адаптивен софтуер, който има способността да променя поведението си по време на изпълнение в отговор на промени в оперативната среда.

Системата ще предоставя четири вида услуги. Основните услуги включват електронна регистрация, електронна идентификация и геофенсинг - определяне на виртуален периметър за дадена географска зона.

Първоначалните услуги са насочени към подпомагане на управлението на операциите с дронове и могат да включват планиране и одобрение на полета, проследяване, динамична информация за въздушното пространство, процедурни връзки с управлението на въздушното движение.

Усъвършенстваните услуги

ще подпомагат по-сложни операции в гъсти райони,

включително управление на капацитета и помощ при разпознаването на конфликти.

Пълните услуги ще предлагат интегрирана връзка с общата гражданска авиация с цел да се подпомогнат пълните оперативни възможности на U-Space и да се осигури много високо равнище на автоматизация, свързаност и цифровизация.

Услугите в U-space се предоставят от доставчици на обслужване. За разлика от предоставянето на обслужване на въздушното движение, където само един доставчик отговаря за определен обем въздушно пространство, в едно въздушно пространство U-space

може да има множество доставчици,

които да го обслужват.

В момента според правилата в България полетите на дистанционно управляеми въздухоплавателни средства се провеждат след писмено разрешение на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”.

В транспортното министерство вече е подготвен проект на Наредба за условията и реда за експлоатация на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори, който предстои да бъде подписан от министър Христо Алексиев.