Риск от забавяне за аутобана Русе - Бяла

Спешна промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) трябва да се направи още преди местните избори, за да се узаконят общински ремонти за милиарди. С този призив се обърна регионалният министър Иван Шишков към депутатите от ресорната комисия в парламента.

Става дума за ремонти, направени на улици, булеварди, паркове и друга общинска собственост. Много от тях през годините

са започнати като текущи ремонти, за които не се изисква проект, но се оказвало, че се налага основен ремонт

“На практика те са незаконни, но направеното няма как да се върне назад. Проблемът ще стане много сложен, когато минат местните избори и кметовете са нови. Ако решат да сложат ред в тази работа, ще се хванат за главата, защото няма механизъм, по който подобни ремонти да се узаконят. Затова ви призовавам да приемете промяна в Закона за устройство на територията, която да дава тази възможност”, каза Шишков.

Според закона строежи, които не са узаконени,

се заплащат на строителя само по себестойност,

без да се формира печалба за него. Това важи обаче само в случаите, в които все още не са заплатени.

Министър Шишков каза, че не се наема да изчислява на каква стойност са всички тези проблемни общински ремонти, но със сигурност става дума за милиарди левове.

Същия проблем има и при работата по пътищата и строежа на магисстрали. Поради това през декември миналата година служебното правителство внесе в парламента промени в закона, с които незаконни дейности по тях да бъдат приети за търпими, тоест да се узаконят. Тестовете обаче тепърва ще трябва да бъдат приети от депутатите, зада влязат в сила.

Проблемът засяга основно строителството по трасето на магистрала “Хемус”. Казусът е идентичен, тъй като има дейности, които вече са извършени, без да е издадено разрешително.

Междувременно се оказа, че има риск от забавяне при изграждането на магистралата Русе - Велико Търново в частта между Русе и Бяла. ОВОС за този участък е направен преди 5 години и изтича през ноември т.г. Ако дотогава не е готов техническият проект, не е издадено строително разрешително и не е направена поне първа копка, ще трябва да се прави нова екооценка.

Наскоро фирмата изпълнител

е получила авансово 175 млн. лв.

от пътната агенция, за да извърши въпросните дейности навреме, се разбра от отговор на Шишков на въпрос на депутата от ГЕРБ Николай Нанков.

Това послужи като повод той да направи забележка на министъра, че много е говорел срещу авансовите плащания за магистрала “Хемус”, а сега е постъпил по същия начин. На което Шишков отвърна, че не може да се сравняват 1,8 млрд. лв., платени за магистралата, за част от която няма дори трасе, с дадените сега 175 млн. лв.

Нанков му отговори, че всичко в размер над 40 минимални работни заплати се определя като “особено големи размери” според Наказателния кодекс, независимо че и в двата случая не е направено нищо, което да попада под ударите на закона.

Според Шишков има изгледи Русе - Бяла да започне навреме. Скоро през кабинета ще минат решенията за отпускане на пари за отчужденията по трасето, а има и голяма вероятност проектът да е готов навреме.

Министърът каза още, че има напредък за скоростния път Ботевград - Видин, след като в сряда правителството е разрешило отчуждаването на необходимите имоти за отсечката Ружинци - Монтана. Пътят трябва да се завърши, включително и тунелът под Петрохан, като се надявам да станат едно трасе и то да се изгради бързо, посочи Шишков.