Изискването за разрешително за строеж при инсталиране на фотоволтаици на покрива отпада окончателно за съоръжения с мощност до 20 киловата, а не само до 10,8 киловата, както бе обсъждано в парламента доскоро. Това решиха депутатите в пленарната зала, гласувайки на второ четене поправките в Закона за устройство на територията.

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия се използва само за собствени нужди и не се продава обратно на електроразпределително предприятие.

Най-оживена бе дискусията колко да е максималната мощност, за която да не се изисква разрешение за строеж. Първоначалната идея бе да е до 10,8 киловата, но депутатите се обединиха около предложението на Владимир Табутов от “Промяната” и вдигнаха границата до 20 киловата.

БСП дори настояваше мощността да се вдигне до 29 киловата, но не бе прието.

Уведомителният режим за изграждането на инсталациите е улеснение за всички граждани, които ще се възползват от възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на солари на покрива, но и за хората, които ще предприемат инвестицията със собствени средства.

За изграждането на съоръжение до 10 кW например цените варират между 10 и 13 хил. лв. за фотоволтаична система, достатъчна да покрива нуждите на едно домакинство.

Мрежова система с мощност от 3kW, 5kW, или при по-голямо домакинство - 8-10kW, са достатъчни за енергийни битови нужди. Например 5kW соларни панели са достатъчни за 4-5- членно домакинство. Подобна инсталация може да захрани хладилник, няколко телевизора, осветление с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, голям климатик или няколко малки, различни електроуреди, които не се използват постоянно, и дори водна помпа.

Депутатите облекчиха и режима за монтаж на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и такава за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW към съществуващи сгради и постройки. До този момент законът предвижда подобно облекчение, но само за имоти, разположени в границите на урбанизирани територии. Променените текстове предвиждат монтажа на инсталации до 1 MW да се изпълнява по облекчен режим и извън населени места - например в земеделски земи. Така монтирането на слънчева или друга мощност ще е възможно включително и за земеделци. Когато монтажът е върху сградите и фасадите, да не се изисква изработване и одобряване на подробен устройствен план, гласят новите текстове.

С друга поправка народните представители удължиха срока за приемането на общите устройствени планове на общините с две години и така той става до 1 януари 2025 година.