В последният си работен ден, парламентът одобри държавна гаранция за кредит, който ще бъде за финансиране на газовият интерконектор със Сърбия.

Средствата от заема могат да бъдат използвани след ратификация на гаранционното споразумение от Народното събрание. Затова депутатите трябваше да го приемат задължително, преди да разпуснат НС. След предложение на председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов, законопроектът мина директно на второ четене с 167 гласа „за“.

На 25 януари т.г „Булгартрансгаз“ сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската ИНГ Банк Н.В., чрез ИНГ Банк Н.В – клон София, за финансиране на интерконектора България-Сърбия. Това стана възможно, след одобрението на Министерски съвет.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 071 661 евро. Периодът на усвояване е до 31.12.2023 г., а срокът за погасяване - 5 години от изтичането на едногодишния гратисен период.

В сряда руският президент Александър Вучич, дойде в Костинброд по покана на Румен Радев, за да положат първата тръба на 62-километровото трасе на българския участък.

Газопроводът от нашата страна, ще бъде финансиран от механизма за свързване на Европа, ОП “Иновации и конкурентоспособност”, заем от 49 млн. евро от Инг Банк, и собствени средства на “Булгартрансгаз”. Стойността на изграждането на българската част е на стойност от 137,777 млн. лв.