В петък старият, нов служебен кабинет стъпи в длъжност на "Дондуков" 2

Приоритетите, които стоят пред нас, са от части нови, защото смятам, че сериозна част от старите вече са изпълнени. Другите  продължават да бъдат валидни. Приоритети като продължаване на европейската интеграция на страната ни, включително всички усилия да влезем в Шенген съвсем скоро, остават.

 Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Панорама" по БНТ, относно приоритетите пред кабинета.

Всичко това продължава. Ще има и нови. Като например най-голямото притеснение в гражданите, именно цената на живот, разходите. Огромната инфлация, която намалява постепенно, но трябва да се направят последващи действия.

Очакваме здрава работа от страна на правителството, както и на регулаторите, както комисията за защита на потребителите, така и комисията за защита на конкуренцията, коментира Пеканов.

Ще продължим да говорим за нуждата от Върховенство на закона, антикорупционните мерки, те трябва да продължат в другия парламент. Това, ще бъде знак, че България продължава и с работата си по реформиране на съдебната ни система, която ще помогне за влизането ни в Шенген.

Относно каква е била ситуацията, когато служебният кабинет е встъпил в длъжност през август, Пеканов сподели, че е имало доста проблеми, когато са дошли.

" Единият беше за парите по плана за възстановяване по отношение на първото плащане, то вече мина. Имаше и критика към нас, за интерконектора с Гърция, но той беше завършен през нашият кабинет. Когато дойдохме през август, той не беше готов. Доста от процесите намериха успех през служебният кабинет", смята той.

На въпроса на водещият Бойко Василев, дали може един  служебен кабинет да намали цените на газа например, вицепремиерът отговори така:

"Пазара има нужда от регулация, която гарантира честната конкуренция".

"По отношение на газа мисля, че стъпките които бяха направени, а именно да се направят търгове, гарантира това да има пазар, да има оферти, конкуренция. И това доведе до по-ниски цени".

Затова кой ще е виновен за забавянето, което се получава по плана, Пеканов смята, че виновен ще е парламента.

За идването на следващите пари по плана, ще е виновен парламента, докато НС не приеме всички закони. За жалост се приеха  само 5 от 17. Внесохме ги в края на октомври, освен един за ВЕИ-тата през януари. Другите отлежаваха в парламента доста време. Трябва да се забързаме. Докато не се приемат всички, парите няма да се вземат, смята той.
Много от мерките, касаят Върховенство на закона. От 17 закона, 10 са за тях. Те са ключови за страната.  Не толкова за парите, които очакваме, а заради корупцията, която е бич в обществото, тя изяжда ресурса на държавата.

За приемането на еврото, също може да има проблем. 

"В края на октомври, парламента взе с мнозинство,  решение да ускори процеса. Служебният кабинет последва  това и издадохме закони, които да отговарят на правната рамка на европейската система от централни банки и на договора за функциониране на ЕС.
България не отговоря на някои от тези закони и правила.
Министерството на финансите ги изработи внесе ги, не те бяха разгледани". 

Промените в застрахователният кодекс не мина и тези партии които допринесоха затова, "продадоха мача" за еврото. Сега освен критерия за инфлацията, ни спъва и този проблем. Именно казуса със "Зелената карта". 

На въпроса дали, Пеканов не е тръгнал да създава модерна левица, поредната партия която ще произлезе от служебното правителство, той убеди, че не се вижда като партиец. Имало други политически лица, които смятал за по-подходящи.