Тази инфлация удря всеки, но новият бюджет може да я спре с политически трудни решения, заяви в предаването на БНТ "Говори сега" бившият финансов министър Симеон Дянков.

Първото е държавата да спре да плаща 1,2 млрд. лв. субсидии за тока за големите бизнеси "за коронавируса, който мина". "Получават ги всички, което повиши изкуствено цените - ако толкова много пари влизат в бизнеса всеки месец, те избиват нанякъде", подчерта експертът. Според него в някои сектори действително има спекула, защото цените се вдигат ненужно и предварително.

"В момента институциите спят, това не е макро процес, иначе няма как да сме с много по-висока инфлация от другите в Европа", обясни бившият финансов министър.

Запитан как ни се отразява продажбата на оръжие, той обясни, че за 2022 г. има два сектора - енергетика и специзноса, които са дърпали инфлацията нагоре.

"Ние продаваме ток и оръжия, но парите се събират като свръхпечалба, а тези сектори концентрират много капитал и малко заети - допълни още Дянков. - Останалите виждат това и вдигат цените, за да са като тях, но те нямат производителността им." Именно затова според него държавата печели много малко от оръжия и за да се коригира това е необходим данък върху свръхпечалбата.

"Тогава ще има повече пари и за пенсии", смята бившият финансов министър. По негови данни за миналата година двата супер сектора са генерирали приходи около 11 млрд. лв. и поне половината от тях са печалби.

"Дали имат свръхпечалби, е въпрос на регулаторите - уточни Дянков. - Но обществото губи от тази тенденция, защото това е така наречената "холандска болест"."

Симптомите й са, когато само един или два сектора вървят напред, а другите стават все по-непроизводителни.

Разликата между България и другите страни е, че там растат и други индустрии и не се получават чак такива изкривявания.  "Затова настоявам субсидиите за ток да не се дават на фирми със свръхпечалби", бе категоричен бившият финансист №1.