Една трета от летните гуми са лоши, според теста за летни гуми на ANWB (Кралският нидерландски туристически клуб) за 2023 г. Масовото схващане е, че технологиите са толкова напреднали, че производителите на гуми са разработили нещата по такъв начин, че дори и най-евтините са добри, нали? Това е грешно според специалистите. Все още е непрепоръчително да филтрирате най-ниската цена, когато пазарувате гуми. Добрата гума може да промени всичко в спешен случай. В същото време това не означава, че най-скъпото е и най-доброто. За щастие, тестовете за гуми са измислени за това.

Тестът на летните гуми на ANWB за 2023 г. идва с интересно и безпощадно заключение. Организацията смята, че една трета от проверените петдесет летни гуми не са препоръчителни. Това е доста.

Вече половин век ANWB и неговите европейски клубове провеждат този тест. 50 летни гуми в най-продавания размер 205/55 R16 бяха подложени на мащабно проучване. От аварийно спиране на мокър път със скорост 80 км/ч през рязко спиране до това колко километра издържат гумите.

Според теста за летни гуми на ANWB за 2023 г. добрата гума се нуждае от разстояние от 35 метра, за да спре автомобила. Тестът обаче показа екземпляри, които се нуждаеха от не по-малко от 55 метра. За сравнение: колата с добри гуми вече стои неподвижна на 35 метра, докато колата с лоши гуми все още спира и се движи със скорост 52 км/ч.

От 50 тествани гуми ANWB казва, че 19 не се препоръчват. Седем от тези 19 дори получават оценка „наистина лошо“ (не са безопасни). 21 гуми от теста получиха добър резултат. 10 гуми получиха „добър“ с четири звезди.

Марките, които се представиха добре в теста, са Goodyear, Continental, Michelin и Bridgestone. В другия край ще намерите бюджетни марки като Premiorri, Doublecoin, Riken и Evergreen, които се оказаха много посредствени в теста.