Заради скъпо гориво от Чирен обаче ще е по-висока от тази на борсите

Газът се върна на цената си отпреди войната на Русия срещу Украйна, която започна през февруари миналата година.

Прогнозата е за под 110 лв. на мегаватчас от 1 март. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в четвъртък.

За последно такава ниска цена е имало през февруари 2022 г. - 109,88 лв.

В тази една година най-кошмарните нива бяха през август - 297,89 лв., и през септември - 353,71 лв. (виж графиката).

На тези високи цени беше купуван и газът, който бе нагнетен в газовото хранилище в Чирен. Точно това е предпоставка за по-високи цени у нас. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като Министерството на енергетиката направи работна група, която да изработи механизъм за компенсация заради скъпия газ в хранилището.

Точно наличието на пълни хранилища в Европа е причината за спада на цените на синьото гориво на европейските пазари. От 24 януари насам

котировките на нидерландската

борса TTF са под 60 евро

за мегаватчас, а от средата на февруари са около 50 евро.

У нас клиентите на “Булгаргаз” са заявили спад на потреблението заради топлото време с 6 на сто, което намалява и количествата, които ще се добиват от “Чирен”. Това пък е основание сега да бъде намалена цената. Да припомним, че “Булгаргаз” внесе заявление на 8 февруари за цена на газа 119,33 лв. за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че благодарение на изчисленията, които регулаторът е направил досега, цената от 119,33 лв. за мегаватчас вече е намалена до 118,63 лева поради някои пропуски, които КЕВР е отчел.

От “Булгаргаз” заявиха, че

приемат поправките на

комисията,

но че при падащи котировки на TTF в последните дни на февруари от 1 март цената ще е под 110 лв.

Иванов пък коментира, че това ще е добре не само за потребителите на природен газ, но и за топлофикациите.

Това са доста окуражителни стойности за бизнеса и за битовите потребители. През септември миналата година цената на синьото гориво беше 353 лева, а сега се връща до ниво, по-ниско от март 2022 година, когато беше 113 лева за мегаватчас (без данъци, акциз и такси), посочи Иванов.

Постепенно отиваме към края на зимата и можем да кажем, че екстремно високите цени на газа остават в историята, подчерта председателят на КЕВР.

Иванов поясни, че макар борсата за природен газ в Нидерландия да постига по-ниски цени, регулаторът включва в цената на газа и купеното гориво през лятото на миналата година, което сега е в хранилището в Чирен. Цената на природния газ скочи в България и в Европа заради войната, която Русия започна срещу Украйна, припомни Иванов. Хранилището в Чирен е с 40 процента по-пълно от нивото си миналата година. Подобна е ситуацията и с другите хранилища на газ в ЕС, допълни председателят на КЕВР.

Освен това КЕВР определя цената на горивото за даден месец, като взема средна цена за целия предходен месец, а не според дневните стойности на борсата в Нидерландия. Тя се определя и от стойността на целия микс от ползвания природен газ, припомни отново Иванов.

На 1 март КЕВР ще реши на закрито заседание от 15,30 часа каква ще е цената на природния газ за месеца. В същия ден, в който се проведе откритото заседание за цената на газа за март, “Булгаргаз” обяви търг за доставка на 500 хил. мегаватчаса втечнен природен газ за април 2023 г.

Това е първият товар, който

ще бъде доставен на турски терминал

за втечнен природен газ

по сключеното между българското дружество и турската компания “Боташ” споразумение за достъп до газовата инфраструктура в Турция.

Сред условията за участие в търга е източниците на доставката на втечнен природен газ да бъде от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.