Ситуацията на електроенергийния пазар видимо се променя. В определени моменти от денонощието дори България започва да разчита все по-сериозно на соларната енергия, която в обедните часове на 13 март достига дял от 25% от общото производство и 30% от вътрешното потребление. Това е исторически рекорд за българския пазар. Разбира се, за целия ден делът на слънчевата енергия е много по-нисък - 9%, пише Капитал. 

За сравнение, в същото обедно време на 13 март въглищните централи генерираха 25% от електроенергията в страната, или колкото соларните. А общото производство от всички ВЕИ - соларни, вятърни ВЕЦ и биомаса, надхвърляше 30%.

Подобна е ситуацията на 14 март, макар данните все още да не са обобщени и качени в регистъра на ENSTO-E.

Резултатът от новата реалност е, че в една част от денонощието делът на въглищните централи пада сериозно и се изравнява с този на соларната енергия. В следващите месеци по всяка вероятност той ще бъде и надминаван, тъй когато се очакват и още соларни централи да влязат в употреба. Засега ръстът в производството на слънчев ток от началото на годината в мрежата на ЕСО, където са големите централи, е над 60%.

Логичното е в този случай въглищните централи, на които страната ни разчиташе сериозно в последните месеци и работеха на пълни обороти, да започнат да намаляват участието си в енергийния микс в периодите от деня, когато соларните мощности работят най-много. Показателно е, че ТЕЦ "Марица-изток 2" и сега работи с едва 25% натоварване през деня, а последните търгове за енергията ѝ се провалиха поради високата цена.

През 2022 г. в България бяха пуснати в експлоатация близо 400 мегавата нови соларни мощности, поради които общото производство на соларна енергия се е повишило с 30% през миналата година. За тази година се очакват още 700 - 800 мВт нови мощности. Съвсем логично е това да се пренесе в още по-силна степен и през тази година, с навлизането в летните месеци и по-силното слънце.

Показателно за разликата в икономическата ефективност на соларните и въглищните мощности е, че когато соларите работят през деня, въглищните централи са неконкурентоспособни заради по-високата себестойност на производството им. Обикновено най-ниски са цените на енергийната борса през нощта, когато потреблението е много малко и по обед, когато работят фотоволтаиците.