Участниците в търгове и конкурси по Закона за подземните богатства (ЗПБ) ще могат да попълват, подписват и подават заявленията и офертите си и по електронен път. Това е регламентирано в Наредбата за провеждане на конкурси и търгове по Закона за подземните богатства, одобрена от Министерския съвет на днешното му заседание. С нея се уреждат изчерпателно условията и реда за провеждане на конкурс и търг за предоставяне на права за подземни богатства; регламентирани са подготовката и откриването на производството за предоставяне на права за подземни богатства, както правилата за провеждане на конкурсни и тръжни процедури и други.

С одобрената днес наредба изрично са предвидени документи, чрез които кандидатите следва да докажат своите финансови, технически и професионални възможности.
Наредбата запазва изискванията за определени финансови и технически възможности към кандидатите за предоставяне на права за нефт и природен газ в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.