Volkswagen представи предсериен вариант на новия си народен автомобил, но този път електрически - ID.2. Официално бе обявено, че стартовата цена на колата започва от под 25 000 евро.

От компанията твърдят, че ID.2 е просторен като Golf, но достъпен като цена като сегашното Polo. Това ще бъде и първият ID модел с предно задвижване.

Бюджетният фолксваген на ток има иновативни технологии като Travel Assist, IQ.LIGHT или Electric Vehicle Route Planner. Серийната версия ще използва платформата MEB Entry и ще е една от десетте нови електрически модела, които Volkswagen ще пусне до 2026 г.

ID. 2 е с електрически мотор с мощност 226 к.с., който може да ускори возилото от място до 100 км/ч за 7 секунди. Максималната скорост е 160 км/ч, а пробегът с едно зареждане на батерията до 450 км.

Колата е дълга 4050 мм, широка - 1812 мм, висока - 1530 мм, а междуосието е 2600 мм. Товарното пространство е между 490 и 1330 л (при сгънати задни седалки).

Интериорът също има изчистен дизайн и се характеризира с висококачествен външен вид, разбираема информационно-развлекателна система с класически контрол на звука и отделен климатичен блок.

Вътре ще откриете 12,9-инчов сензорен екран, а пос него контролен панел с осветени бутони. Друг контролен бутон в централната конзола управлява менютата.

Volkswagen потвърди също така, че работи и върху електрическа кола ID.1, чиято цена би трябвало да е под 20 хиляди евро.