Френският президент Еманюел Макрон е заявил, че е решил да настоява за прокарването на пенсионната реформа заради твърде големите финансови и икономически рискове, предаде Ройтерс.

Премиерката на Франция Елизабет Борн оправда днес, под освиркванията на депутатите, прокарването без гласуване в парламента на противоречивата пенсионна реформа, предаде Франс прес.

"Днес върху текста на парламента тежи неяснота заради няколко гласа. Не можем да залагаме бъдещето на нашите пенсии, затова тази реформа е необходима", заяви в началото на заседанието на Националното събрание (долната камара на френския парламент). Така Борн потвърди прибягването до чл.49.3 от Конституцията, който позволява приемане на закон без гласуване, но излага правителството на вот на недоверие, предаде БТА.

Междувременно председателката на Националното събрание Яел Браун - Пиве е отложила началото на дебатите по пенсионната реформа заради масовото изпълняване на националния химн от левите депутати.

Депутатите са изпълнили няколко куплета от "Марсилезата", като много от тях са държали в ръцете си плакати с лозунги "Не на 64 години" и "Демокрация".

След кратки прекъсвания левите депутати са продължили да пеят химна и да вдигат лозунги - дори, когато премиерката Елизабет Борн е започнала изявлението си от парламентарната трибуна.

Сенатът на Франция (горната камара на парламента) прие миналата седмица с мнозинство окончателната версия на законопроекта за пенсионната реформа, която предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране до 64 години и премахване на редица преференциални режими.

Крайнодесният опозиционен лидер Марин Льо Пен обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу правителството.