Само законните родители, и то с разрешение на районния съд, имат право да пипат сметката, ако титулярят ѝ няма навършени 14 години

Всички банки, работещи у нас,  предлагат детски спестовни влогове. Проверка на “24 часа” в трезорите показва, че условията по тях навсякъде са приблизително еднакви.

Всички ги предлагат в левове и евро, а някои имат оферти и за щатски долари и британски лири.

Няма изисквания за минимална сума при откриването, за разлика от условията по други депозити.

Освен това детските влогове са

без такса за откриване и за поддържане

 Лихвите в момента са около 0,15% годишно за всички валути. Няма никакви ограничения за размера при тегленето и внасянето на суми по тях. И изобщо не е нужно човекът да има роднинска връзка с детето, за да открие влог на негово име.

С цел защита на спестяванията на детето обаче при тегленето от такива влогове има определени изисквания - ако титулярят на сметката е  малолетен, т.е. не е навършил 14 години,  пари могат да теглят само  законните му родители, и то с разрешение на районния съд.

Ако титулярят е от 14 до 18 години, пари може да тегли и той, но след писмено съгласие на единия родител и отново при разрешение от районния съд.

Тийнеджърът получава право сам да се разпорежда с депозитната си сметка без допълнителни условия, ако е навършил пълнолетие. Изключението по-млад титуляр да има достъп до парите си е ако е навършил 16 г. и е встъпил в брак.

Лихвата се изплаща веднъж годишно  на 31 декември или при закриване на влога.

Ако не бъде закрит при навършване на 18 години, повечето банки

автоматично преобразуват такива влогове в обикновени спестовни депозити

Парите по детските влогове са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, което означава пълно изплащане на сумите на собственика в една банка, независимо от броя и размера им, в размер до 196 000 лева.

Важна подробност е, че в тази сума се включват и начислените лихви до датата на издаване на акта за изплащане.

Титулярят не дължи предизвестие

в случай, че желае да се разпореди със средства от влога преди уговорената дата на падежа в договора, включително и за неговото предсрочно прекратяване.