Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори за използването на честотите 700 и 800 MHz. Това коментира вицепремиерът Христо Алексиев, след като кабинетът прие промени в таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията. В досегашната тарифа се предвиждаше да се събират по 120 хил. лв. на мегахерц, а в новата цена е 72 хил. лв.

Освен еднократното плащане се очаква и годишните такси да носят допълнително по 8 млн. лв.

“Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди. Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години”, заяви Алексиев.

Промените в тарифата се отнасят само за неизползвания досега спектър и нямат никаква връзка с цените на услугите за хората. Страната ни е една от последните в ЕС, където този обхват не се използва за мобилни услуги от пето поколение.

От министерството на транспорта уточниха, че Комисията за регулиране на съобщенията е направила икономически анализ и е установила, че цените за тези честоти в България са по-високи от Западна Европа. С тази тарифа те се уеднаквяват с Германия и Австрия. Това се прави, за да се създаде интерес у мобилните оператори да развият 5G мрежата в по-отдалечените и по-слабо населени райони.