Румънският премиер Николае Чука обяви днес, че е подписал заедно с колегите си от България, Унгария, Словакия и Полша съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предлагащо набор от мерки за значително намаляване дисбалансите, създадени на пазара, в резултат на масивния украински внос на зърно, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

В публикация във „Фейсбук“ Чука изброи своите предложения - допълнителни европейски средства да бъдат дадени на фермерите като компенсация и да се използват за насочване на украинския износ към страните в Африка и Близкия изток; европейска финансова подкрепа за развитието на транспортната инфраструктура в подписалите страни, както и подкрепа за търговците, които се нуждаят от допълнителни превозни средства.

Другите предложени мерки са Европейският съюз в сътрудничество със Световната програма по прехраната да предложат решение, чрез което украинското зърно да бъде закупено, така че да не остава в ЕС, а освен това ЕС да ускори процеса на подпомагане на европейските фермери и да създаде автоматичен механизъм за подпомагане на фермерите в засегнатите региони.

Предлага се също Европейската комисия да обмисли повторно въвеждане на мита върху вноса от Украйна, който сега е освободен от мита.

„Проблемите, пред които са изправени румънските фермери, засегнати от транзита на украинско зърно, бяха представени на председателя на Европейската комисия от президента на Румъния Клаус Йоханис по време на последното му посещение в Брюксел.

Румънският държавен глава поиска Европейската комисия и министерствата на земеделието на засегнатите държави да възобновят диалога по технически въпроси, за да бъде преизчислен размерът на обезщетенията. Този пакет от мерки ще бъде допълнение към програмите, които румънското правителство и Европейската комисия изпълняват в подкрепа на фермерите в Румъния. Страната продължава да стои до Украйна пред лицето на руската агресия и да подкрепя своята съседка с всякакви дипломатически, икономически и хуманитарни средства“, пише още румънският премиер Чука в публикацията си във „Фейсбук“.