Министерството на земеделието на Словакия в четвъртък забрани обработката на зърно, внесено от Украйна, както и продажбата на украински зърнени продукти на вътрешния пазар. Това се казва в съобщение на министерството. 

Решението е било взето, след като в партида пшеница от Украйна с тегло 1500 тона, получена в мелница в Коларово, е открито наличие на пестицид , който не е разрешен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве.

„Министерството на земеделието и развитието на селските райони, заедно с подчинените организации, ще осигури вземането на проби от цялото зърно и брашно от Украйна, които вече се съхраняват в Словакия“, отбелязва министерството.

Всички страни членки на ЕС и украинският посланик Мирослав Кастрана ще докладват резултатите от анализа на партидата украинско зърно в Словакия. Отделно този въпрос ще обсъдят на среща в петък министрите на земеделието на страните от Вишеградската четворка, както и на Румъния и България.

„Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Словакия не препоръчва внос на украинско зърно и зърнени продукти“, се обобщава в изявлението, без да се уточнява за колко време се въвежда ограничението.