По стотина украински тира всеки ден месеци наред са пред маслопреработелно предприятие в Добрич

„Ако Европа не ни чуе за спиране на вноса на селскостопанска продукция от Украйна, следващите протести ще са в Брюксел”, категорични са земеделци в България. Те припомнят, че пет държави от Европейския съюз подписаха обща декралация, представена в Европейския парламент с искане за защитни мехнизими за пограничните на Украйна държави при удължаването на регламента за вноса на стоки от тази страна.Поставили са срок от 2 седмици за отговор. Категорични са и за забрана на вноса, докато продукцията в страните не се реализира. Търговската политика е от изключителна компетентност на равнище Европейски съюз и решения могат да се вземат на европейско ниво, едностранни действия не са възможни в рамките на общата търговци политика, обявиха от своя страна европейските чиновници. Те казаха, че се обсъжда втори пакет мерки за зърнопроизводителите в пострадалите от транзитните коридори страни.

„Отпуснатите досега за България от Европейската комисия средства за компенсиране на украинския внос са 16,75 млн. евро правят по 1 лев на дка. И при обявения втори транш помощи от около 70 млн. евро за 6 страни ситуацията просто се повтаря. Това не е решение на проблема”, заяви Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара. „Със забраната на вноса от Украйна в Полша,Унгария и Словакия целият поток от зърно ще бъде насочен към Румъния и България, която е в края на коридора”, алармира той. „В складовете в страната има около 1 млн. тона слънчоглед, 3,5 млн. тона пшеница. Това са огромни количества за преработка и износ. Необходимо е време, затова настояваме да бъде спрян вносът, за да се реализира нашата продукция. Ако тя стои на съхранение още 6 месеца или година, вече ще е негодна. Може да се стигне до унищожаване на продукция и фалити на производители А предстои жътва на пшеницата, няма свободни складови площи”, обяснява Костадинов. 800-900 млн. лева са загубите на земеделците само от непродадения слънчоглед, добави той. „На последния Консултативен съвет по зърното поискахме справка на каква цена е внесено украинския слънчоглед по фактури. Оказа се, че фактурната цена от 1 януари до 31 март е 550 евро за тон, без транспортните разходи. Предлаганата цена на българските производители е 700-750 лв за тон. Себестойността на тон слъчноглед в България е около 1000 лева. Друг проблем е, че не може да се проследи зърното, което влиза от Украйна. Едва сега в министерството на земеделието започнаха да подготвят такава наредба”, каза още Костадинов.

„Областният съюз на земеделските кооперации „Добруджа” ще постави на общото събрание на от Националния съюз на земеделските кооперации категорично искането да се спре вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Всеки ден в Добрич в района на маслопреработвателното предприятие има около 100-ина украински тира, които разтоварват слънчоглед. Това продължава месеци наред. Не можем повече да мълчим, защото това означава да фалираме”, заяви председателят на съюза Кирил Комитов.

Земеделски кооперации от цялата страна се събират на двудневна среща в село Арбанаси във вторник и сряда. Срещата на Националния съюз на земеделските кооперации в България е обявена под наслов "Заедно можем повече". Земеделските кооперации в България обработват пет милиона декара земя, което ги прави незаобиколим фактор в земеделския живот на страната, казват от съюза. В двудневната среща в Арбанаси ще участват и представители на Министерството на земеделието