„За всеки денар, платен от държавата на Публичното предприятие за държавни пътища и след това на компанията „Бехтел и Енка”, която ще изгражда Коридорите 8 и 10-Д, ще бъде публично съобщено и гражданите ще знаят точно за какво плащат“, каза в отговор на депутатски въпрос в парламента на Република Северна Македония премиерът Димитър Ковачевски.

Договорът за изграждането на магистралните отсечки по двата коридора остава сред водещите теми в страната след обвиненията на опозицията в корупция, неустойки и неизгодни за държавата клаузи в договора.

„Изграждането на Коридори 8 и 10-Д е стратегически проект от национален интерес. Свързваме страната си със съседните държави чрез модерна пътна инфраструктура. За първи път като държава ще имаме връзка на запад и изток, а не както преди само на север и юг, където няколко компании държаха монопола в транспорта. Ако погледнем региона, най-бедни са североизточните и югозападните райони на страната, защото през последните 100 годините нямат качествена пътна инфраструктура“, допълни Ковачевски, цитиран от БТА.

По думите му през последните 32 години в Република Северна Македония са построени 186 км магистрали, а в договора за Коридорите 8 и 10-Д, за пет години се предвижда изграждането на около 110 километра нови, ”защото така се правят магистрали и това се вижда в Сърбия, Косово, Черна гора и Албания“.

По изчисления на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Ели Панова, която зададе част от въпросите, свързани с договора за проекта, още преди да е направена първата копка държавата вече дължи 300 милиона евро за аванс и неустойки.

Първото плащане по този договор е за авансовото плащане за започване на строителните работи, уточни Ковачевски.

По-рано днес на среща с медиите председателят на парламента Талат Джафери уведоми, че писмото, с което правителството се съгласява договорът за изграждането на Коридори 8 и 10-Д да бъде представен на депутатите със сертификат за достъп до класифицирана информация е пристигнало в парламента и координаторите на парламентарните групи са уведомени, а скоро ще бъде определена комисията, на която договорът ще бъде презентиран, съобщава „Нова Македония”. Искането за достъп до договора бе внесено от девет депутати от опозицията.

Договорът за изграждането на магистралните участици от Коридорите 8 и 10-Д беше подписан на 8 март т.г., изграждането им означава 8000 нови работни места, нови инвестиции от 1,3 млрд. евро и номинален ръст на БВП от два процента годишно през следващите пет години, повтори и днес Ковачевски.