Първата турска АЕЦ ще започне да произвежда електроенергия през следващата година, заяви турският енергиен министър Фатих Дьонмез, цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турция провежда днес церемония за зареждането на първото ядрено гориво в строената от руската компания "Росатом" АЕЦ "Аккую". Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин участват чрез видеоконферентна връзка.

Дьонмез посочи, че макар и замислена преди повече от 60 години, атомната електроцентрала не е била построена по-рано, което по думите му се дължи на краткотрайните правителства, предхождащи управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

"Аккую" вече придобива статут на ядрено съоръжение. С Божията помощ ще започнем да произвеждаме електричество от ядрена енергия през следващата година. Ще диверсифицираме енергийния си портфейл, като добавим нов вид към енергийните ресурси на Турция, каза министърът, цитиран от БТА. 

През 2010 г. Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на централата. "Аккую" ще се състои от общо четири реактора от поколение 3+, проектирани в Русия, с мощност 1200 мегавата (MW) всеки. Основите на първия реактор бяха положени през април 2018 г., като първоначално се очакваше той да започне да генерира електроенергия още тази година. Изграждането на втория, третия и четвъртия блок започна съответно през юни 2020 г., март 2021 г. и юни 2022 г.

Останалите три блока трябва да започнат да функционират до края на 2026 г., с темп от един на година, за да може в крайна сметка общата им инсталирана мощност да достигне 4800 мегавата (MW).

След като бъде завършена, централата се очаква да произвежда 35 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия годишно и да задоволява около 10 на сто от нуждите на страната от електроенергия.

Според "Росатом" площадката на "Аккую" се намира в земетръсна зона от пета степен, считана за най-безопасния регион за земетресения.