"Публичните инвестиции в социална инфраструктура като училища, детски градини, болници и в икономическа инфраструктура като пътища, магистрали, електропреносна мрежа не трябва да бъдат противопоставяни. Те са едно цяло, което носи полза на обществото. Мениджмънтът на компанията ни преценява всеки един проект, по който работим, дали има добавена стойност за обществото. И този процес е от значение за всеки бизнес. Затова ние отказваме участие в обществени поръчки, когато видим пропуск в ефективността".

Това заяви Калин Пешов - председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" АД, по време на икономическия форум в Делфи, Гърция, който приключи в края на миналата седмица. Събитието е известно като гръцкия Давос.

На форума Пешов посочи като предимства на България пред инвеститори, че страната ни разполага с високообразовани кадри, които са изключително мотивирани да работят. А това, че ни определят като най-бедната страна в ЕС, означава, че имаме потенциал за развитие.

"България следва евродирективите, така че можем да бъдем толкова гъвкави, колкото позволяват те. Но бюрокрацията се променя, вече имаме общини, където успешно се прилагат услуги на "едно гише". Ситуацията у нас няма нищо общо с това, което беше преди 20-30 години. Днес България е далеч от онази посткомунистическа държава, която беше, разви се много. Бюрокрация има навсякъде по света, но при нас се работи лесно", заяви Пешов.

Относно възможностите за финансиране в България Пешов заяви, че това колко лесно можеш да получиш кредит, зависи от това колко упорито си готов да работиш. Ако работиш упорито, получаваш кредит. "Важно е действието, а не да оставяш всичко в полето на мечтите. Само с позитивна нагласа, няма да спечелиш доверие", изтъкна бизнесменът.

Като проблем той посочи липсата на работна ръка, но това се отнасяло не само за България, а и за останалите части по света. "Важното е да се отнасяме с хората добре, да им даваме възможности, да имат достъп до образование. Ако инвестираме в образование, здравеопазване, бихме се придвижили по-бързо напред", посочи Пешов.

Попитан за развитието на ръководеният от него холдинг той заяви, че "Главболгарстрой" повече от 50 години изпълнява проекти в Източна и Западна Европа, сторил е в Германия, Косово, Република Северна Македония, стигам е дори до Африка.

"В момента работим по проекти предимно на Балканите като едни от най-важните, който изпълняваме в момента е IBS - газовият интерконектор, свързващ България и Сърбия. Също така работим по разширяването на капацитета на газохранилището в Чирен. Става въпрос за една от най-актуалните и важни теми, които касят независимите доставки на газ за Югоизточна Европа", коментира Пешов.

Той допълни, че компанията има и офис в Брюксел, а до дни се очаква приключване на преговорите по отварянето на офис на ГБС във Вашингтон. В офиса в Брюксел активно се работи по проекти, свързани със зелената енергия.

Опитваме се да бъдем най-добрите в това, което правим, като следваме стриктно сроковете и бюджета, с който разполагаме - това е философията на компанията, посочи Пешов. А плановете са за растеж и устойчивост. "Работим усилено, за да бъдем социално отговорна компания. Посоката ни е такава, че утре да бъдем горди с това, което правим. Да покажем построеното от нас на децата ни и да кажем - виж, това е добро за обществото. Без значение дали става въпрос за път, газова или железопътна инфраструктура, важното е да бъде от полза на възможно най-много хора", изтъкна Пешов.