Устойчиво развитие, включително чрез регенеративно земеделие, и нулев въглероден отпечатък са основните цели, които си поставя научният екип на "Нестле". За да подобри своите изследвания и разработки, компанията откри своя нов Институт по аграрни науки.

Той е разположен в Лозана, Швейцария и обединява досегашните научни звена на "Нестле". Благодарение на това ще се засили съвместната работа на компанията с учени и изследователи по целия свят, както и с фермерите, които са изключително важни за компанията. "Идвам от малка семейна ферма в Германия и знам какво значи да я управляваш. Това е много тежка работа, която не спира нито в пек, нито в студ, зависиш от времето. Нуждаем се от фермерите и трябва да работим много тясно с тях", каза Стефан Палцер, главен директор "Технологии" в "Нестле" по време на официалното откриване на института. 

Работата в него ще допринесе за целта на компанията до 2030 г. да набавя половината от основните си съставки чрез регенеративни земеделски методи до 2030 г., а до 2050 г. - да постигне нулеви въглеродни емисии. Работим с партньори по цял свят, за да създадем нови технологии, специфични за отделните части на света, допълни Йерун Дайкман,
ръководител на Института по аграрни науки.

И за да демонстрира в какво точно се изразяват тези нови технологии, представи работата на част от специалистите. Така например Изабел от Франция - експерт в областта на растенията и храненето, обясни как селектират нови видове почва, за да подобрят вкуса на кафето, но и неговите свойства, здравословни качества и да намалят въглеродния отпечатък.

Камила от Испания пък се занимава с разработка на нови видове кафе. Това е необходимо, тъй като плантациите са заплашени от климатичните промени, а любителите на кафе напитки в света са многобройни. Новите сортове се тестват в различни краища на света - например в плантацията на Джеферсон, който е от Еквадор. Той разказа, че са необходими 15 години, за да се селектира нов сорт кафе. Това става първоначално с помощта на технологии, основани на изкуствен интелект, а след това чрез тестване на място в различни държави. 

В Швейцария се намира фермата на "Нестле", където се разработват нови технологии, които да намалят въглеродния отпечатък при отглеждането на крави и добива на мляко. Там се тества дали те са здравословни и безопасни за хората, животните и продукта. 

"Наша отговорност е да преобразуваме хранителната система така, че тя да бъде по-отговорна и устойчива", каза в заключение Пол Булке, председател на борда на директорите на "Нестле". След това преряза лентата и откри официално института заедно с Валери Дитли, държавен съветник на швейцарския кантон Во.