Ръководителите на водещите технологични компании "Гугъл" (Google), "Майкрософт" (Microsoft), "Оупън Ей Ай" (OpenAI) и "Антропик" (Anthropic) ще се срещнат днес с вицепрезидента на САЩ Камала Харис и други високопоставени представители на администрацията на Белия дом, за да обсъдят ключови въпроси, свързани с изкуствения интелект, предаде Ройтерс, позовавайки се на представител на Белия дом.

Поканата до главните изпълнителни директори, до която Ройтерс е получил достъп, отбелязва "очакванията (на президента Джо Байдън) компании като Вашите да гарантират, че продуктите им са безопасни, преди да ги правят общественодостъпни", предава БТА. 

Притесненията около бързо развиващите се технологии за изкуствен интелект обхващат тревоги за защитата на личните данни, пристрастност и разпространение на измамнически схеми и дезинформация.

През април Байдън заяви, че предстои да се види дали изкуственият интелект е опасен, но подчерта, че технологичните компании носят отговорността да гарантират безопасността на продуктите си. Социалните медии вече показаха каква вреда могат да нанесат технологиите без подходящите предпазни мерки, каза президентът.

Администрацията също така иска да получи коментари от обществеността по предложените мерки, които да осигурят подотчетност на системите за изкуствен интелект на фона на нарастването на опасенията за въздействието им върху националната сигурност и образованието.

Чатботът "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) на "ОупънЕйАй", който напоследък завладя общественото внимание, особено силно привлече вниманието на законодателите в САЩ, след като се оказа най-бързо разрастващото се потребителското приложение в историята с над 100 милиона активни потребители месечно.

"Мисля, че трябва да сме предпазливи с изкуствени интелект и мисля, че трябва да има някаква форма на държавен надзор, защото той може да е опасен за обществеността", каза шефът на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск миналия месец в телевизионно интервю.