Азербайджанската компания  "СОКАР Трейдинг Газ енд Пауър САРЛ"  е пред получаване на лиценз за търговия с газ за 10 години. Днес в КЕВР нейният бизнес план бе разглеждан на открито заседание.

Новината, че СОКАР ще получи лиценз да търгува с газ  съобщи  президентът Румен Радев при посещението на азербайджанския президент Илхам Алиев и при подписването на меморандума от петима министри за нов път на газа към Европа на 25 април. "Честито, президент Алиев", каза тогава българския държавен глава.

В същия ден на закрито заседание КЕВР разгледа доклада на експертите за лиценза на азерската компания.

В заявлението си дружеството е посочило, че навлизането му на българския пазар на природен газ е част от общото стратегическо бизнес развитие на компанията с цел разширяване на дейностите в страни от ЕС. Десетгодишният срок на лицензията дава необходимата рамка за навлизане на всеки сегмент от пазара на едро, както и за изграждане и поддържане на дългосрочни и стратегически проекти.

След извършен правен, икономически, финансов и технически анализ, в доклада на КЕВР се посочва, че "СОКАР Трейдинг Газ енд Пауър САРЛ" притежава технически възможности, финансови, материални и организационни ресурси за осъществяване на дейността „търговия с природен газ“. 

Бизнес планът на компанията за периода 2023 – 2027 г. предвижда дружеството да управлява  физически и виртуален поток, както и обратен поток по два стратегически коридора - Германия - Източна Европа и Италия - България. То включва покупка, съхранение и транспорт на природен газ, договаряне на средносрочен гъвкав договор, трансгранична и спотова търговия.

Заявлението на "СОКАР Трейдинг Газ енд Пауър САРЛ" включва и проект на Правила за работа с потребители на енергийни услуги, които са задължителна част от лицензията. С тях се уреждат договорите, сключвани с потребители на енергийни услуги за покупко-продажба на природен газ, взаимоотношенията с клиентите, реда и сроковете за получаване, разглеждане, проверка и отговор на подадените жалби, сигнали и предложения, формата на данните за потреблението и процедурата, по която доставчиците и потребителите на енергийни услуги получават достъп до тях. 

КЕВР ще решава окончателно за лиценза на 11 май.