Твърдо сме заявили да се предоговори ангажиментът в ПВУ за изваждането на двата системни оператора от структурата на БЕХ, като предлагаме мерки, който да гарантират тяхното безпристрастно и прозрачно управление.

За определени ангажименти, които искаме да предоговаряме, като например частта с прословутите батерии и проекта за геотермална енергия, срещаме разбиране от ЕК, за други обаче като като изваждане на системните оператори от структурата на БЕХ и ангажимента за намаляване на емисиите са по-сложни и по-опасни.

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на изслушването му в парламента. 

От "Възраждане" извикаха служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният енергиен министър Росен Христов за да разкажат как вървят преговорите с ЕК и дали ще успеем да предоговорим Плана, както парламентът задължи Министерския съвет в началото на годината. 

По димите му изваждането на "Булгартрансгаз" и ЕСО от структурата на БЕХ най-вероятно ще доведе до моментална изискуемост на бондовете и ще разклати работата им - ефект, който би се усетил в половин Европа.  

В Маришкия басейн и държавни и частни инвеститори ще строят фотоволтаици, не виждам проблем, каза Христов.

Очаквайте още подробности!