• Преговорите по плана за възстановяне вървят с ускорени темпове, каза енергийният министър Росен Христов
  • Не сме изпуснали нито един срок, който ни е казан

"Водят се срещи, ясни са инструкциите на ЕК, получаваме нови коментари. От Брюксел идват инструкциите как да се водят преговорите и датите.
Те вървят с ускорени темпове, не сме пропуснали нито един срок който ни е казан, каза Христов по време на изслушването му в парламента. 

Той беше извикан по предложение на „Възраждане“ , за да информира депутатите дали се върви в посока изпълняване на решението на 48-я парламент, който задължи Министерски съвет да предоговаря Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика.

По-рано депутатите изслушваха и вицепремиерът Атанас Пеканов по същата тема. 

"ЕК ни каза, че всички изменения трябва да бъдат съобразени с REPowerEU. Чакаме поредната дата за срещи и коментари. Работи се по въпроса", потвърди той.

 Служебният кабинет работи в абсолютен синхрон, както с Пеканов така и с всички членове на правителството.

Ролята на Министерството на енергетиката е да разработи техническатата част и обосновка на проектите включени в плана или евентуални променени по тях, заяви министъра.

Христов потвърди, че от страна на ведомството са участвали той, зам.-министрите, началника на кабинета и експерти и добави "всички служители са участвали в преговорите".

В момента, в  който информирахме ЕК, че не желаем да изплъним целите от намаляване на 40% емисии, отговора беше прост и логичен - Имаме подписан договор с вас, трябва да изпълните определените заложени цели, а ние имаме ангажимент за финансовата част. Ако не го изпълните, няма да има средства, коментира Христов.

Ако ние просто се откажем и не приемем техните условия, държвата ще загуби около 17-18 млрд. лв, затова трябва да се предложат алтернативи.

ЕК казва, че има 3 опции, спомена министърът.

1 - искате да се откаже, ние също

2 - частично изпълнявате, частично плащаме

3- реформирате целите

Първите 2 не ги приемам, не ги виждам за логични, затова правим всичко възможно да предложим алтернативи.

Според Христов, трябва ускорено изграждане на ВЕИ-та, включително и на териториите на мините, обаче оттам среща съпротива, и не вижда защо.

Така се отриват нови работни места, трябва да привличаме инвеститори и да се фокусираме върху индустриализация на района, смята енергийният министър.

В момента се прави едно популизиране на въпроса и се получава едно обвиняване на служебният кабинет, при положение, че този план беше приет по времето на редовно правителство. 

От колко време чакате за предоговяране, ами аз от 10 месеца чакам за редовно правителство. Честно казано този дебат не го разбирам, отне ми половин работен ден, възмути се той, като категорично поясни, че всичко се движи по план.