Приходите в хазната от данъци нарастват, обяви пред депутатите служебният финансов министър Росица Велкова.

Тя е в парламента по искане на БСП, за да обясни как върви изпълнението на бюджетните приходи и разходи и какво е състоянието на фискалния резерв. 

Размерът на приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма за първите 4 месеца на 2023 г. е 19,8 млрд. лева. Спрямо 2022 година приходите са нарастнали номинално с 2,51 млрд. лева или 11,5%., отчете министърката. 

Данъчните и неданъчните приходи отчитат ръст спрямо първите четири месеца на 2022 година, докато постъпленията в частта на помощите, са по-ниски. Данъчните и осигурителни приходи се отчита най-голямо номинално нарастване с 1,989 млрд. лева, или 14,2% ръст на данъчните приходи.

Как върви събираемостта на данъците? 

Приходите от корпорактивни данъци към април са 788,7 млн. лв., в сравнение с април на предходната година постъпленията са нарастнали с 19,4%. Вноските за този данък по годишните данъчни декларации се очаква да постъпят като приход в бюджета основно през месеците май и юни, при авансовите вноски на данъка за януари-април тази година има ръст около 115 млн. лева, което е ръст от 29%., посочи Велкова. 

От данъка от доходите на физическите лица до края на април в хазната са влезли до 1,851 млрд. лева, ръст от 14,4%. Основните фактори за нарастване на средствата от данъка в хазната са отчетеният ръст на заетостта, рекордният спад на безработицата в страната и значителният номинален ръст на средната работна заплата през последното тримесечие на предходната година, стана ясно още от думите на министърката.

Очаквайте подробности!