Международната агенция “Фич” потвърди дългосрочния рейтинг на България с оценка BBB с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство.

Причината - силната ни външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг, членството в ЕС и дългогодишното функциониране на валутния борд. От друга страна, ниският дял на инвестициите спрямо БВП и неблагоприятните демографски фактори тежат на потенциалния икономически растеж и на публичните финанси в дългосрочен период.

Положителната перспектива отразявала и плановете на България за въвеждане на еврото, посочват от ведомството на Росица Велкова. Според “Фич” необходимите законодателни изменения за това обаче трябва да бъдат приети, след като политическата среда се стабилизира, а основният риск за еврото била инфлацията. От агенцията прогнозират, че икономическият ръст у нас ще се забави до 1,3% през тази година, а през следващата ще е 2,6%. Основен риск пред икономиката ни е забавяне на реформите по плана за възстановяване.

Постигнатата фискална предпазливост и ангажиментът на ключови политически партии за консолидация показвали, че не трябва да се допуска голям дефицит в бюджета, а догодина той трябвало да се свие до 2,5%.

От “Фич” посочват още, че липсата на напредък за присъединяването към еврозоната, по-ниските перспективи за растеж в средносрочен период, предизвикани от макроикономически шок, или инфлация, която се е задържала на високи нива, могат да доведат до понижение на рейтинга на България.