Има инициативни инвеститори, но им трябва законова основа

- Г-н Вълканов, какво очаквате от Международния дискусионен форум “Бъдещето на геотермалните проекти в София и в страната”? Не е ли време за действие?

- Една от целите е да представим на вниманието на парламента, Министерския съвет, на държавната и местната власт сериозния потенциал на геотермалната енергия. Това е възобновяем и неизчерпаем източник, с който България е богата, но към момента не е пълноценно използван. Желаем да съберем на форума и специалисти и единомишленици, да обсъдим актуалните посоки на развитие на този нов за нашата страна сектор.

- Какъв е потенциалът на геотермалната енергия у нас? Как да стигне като топлина или ток до домовете на хората?

- По цялата територия на България има геотермални находища. Почти всички са известни, проучени и вписани в регистри, но за съжаление, непълноценно използвани. Тези ресурси сега се потребяват основно за балнеология, и то ако притежават подходящ състав.

Необходимо е да използваме тази енергия рационално, включително и за производство на електричество и топлина, каквато практика е масова по света. Нашата цел е в България да бъдат изградени над 1000 мегавата мощности, използващи геотермална енергия.

- Има промяна в плана за възстановяване, геотермалната мощност от 400 мегавата, за която вие казвахте, че е напълно реалистична, се конкурира с много, но малки мощности, предимно за отопление. Това добре ли е?

- За да може да се развива един сектор, е важно да има законодателна рамка. В България сега законодателство, третиращо геотермалните ресурси, почти отсъства. Радващо е, че през последните месеци Народното събрание инициира законодателни промени в тази посока. По мое мнение това трябваше да се случи няколко години по-рано.

Изграждането на множество малки или голяма мощност е без значение. Инициативни инвеститори у нас има, но е необходимо да се създаде подходяща законова основа. Да се надяваме това да стане в скоро време.

- Не е ли рационално да се направят и двата проекта – един път геотермална централа за производство на ток и топлинна енергия, както и много мощности за отопление?

- Да, рационално е и това се прави в Европа. Обикновено потребителите диктуват условията на пазара. Когато има необходимост от електрическа енергия, тогава се изграждат електроцентрали, за да се удовлетвори търсенето. В този смисъл геотермалната енергия е изключително гъвкава. Геотермалните ресурси могат да бъдат ползвани за производство на топлинна и електрическа енергия. Съществуват и примери за това, че един и същи ресурс се ползва за производство на електричество, а след това и за топлина.

- Ще се появи ли до 2026 г. геотермална мощност у нас?

- Ако има добре уредено законодателство, това е възможно. Процесът на изграждане на геотермална централа не е кратък, той започва с проучвания - геоложки, геофизични, хидрогеоложки, които се анализират и оценяват, прокарват се сондажи и накрая се изгражда централата. Не бива да се забравя и прилежащата инфраструктура и включването в съответната мрежа - електрическа или топлопреносна.

- Ако се действа практично, какви подходи могат да се приложат за геотермалните води в София?

- При характеристиките на геотермалните ресурси в София рационален подход е ползването им за производство на топлинна енергия. Благоприятен факт за това е, че в града има изградена топлопреносна мрежа.

- Къде могат да се приложат такива технологии в страната и кои са хит?

- Технологии за това съществуват и те непрекъснато се развиват. Допреди няколко години се използваха високотемпературните ресурси. Сега технологиите позволяват и е икономически обосновано да се произвежда електрическа енергия и от среднотемпературни източници. Пример за това е бинарната геотермална електроцентрала Chena Hot Springs в Аляска, САЩ