Приемането на законопроекта е заложен, като един от задължителните, които трябва да се приемат, за да може страната да получи парите по второто плащане от плана за възстановяване.

Общите събрания на блока вече могат да се осъществяват и онлайн. Остава си варианта за присъствено присъствие, както и неприсъствено - чрез декларация, подписана саморъчно или с квалифициран електронен подпис.

Това са част от предложенията, които приеха депутатите на първо четене с промени в Закона за управление на етажната собственост. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе подкрепен с 119 гласа „за“. „Възраждане“ и ДПС се въздържаха.

В допълнение на този законопроект от „Демократична България“ внесоха и още едно предложение – шофьорите на електрически коли да могат да изграждат собствена станция за зареждане на автомобила, на общ паркинг. То също бе подкрепено в зала с 145 гласа „за“.

В законопроекта на МС е записано, че с цел улесняване на процеса по взимане на решения по време на общите събрания се предвижда намаляване на кворума на мнозинство над 51% от общите части на етажната собственост.

В допълнение е уредено, че когато не е налице изискуемият кворум, общото събрание се отлага с един час и решението е легитимно, колкото и идеални части да са представени.

Изискването за мнозинство от 51 вместо 67% идеални части се установява и за приемане на решение за извършване на основно обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз, както и от държавния или общинския бюджет, или други източници на финансиране.

Чрез така приетите промени, входирани от МС възможността за електронно поддържане на книгата на етажната собственост също е допустимо.

В допълнение се предвижда задължение за заплащане на разходи за управление и поддържане и от лица, които пребивават в сградата по-малко от 30 дни в рамките за период от една година.

Собствениците на имоти, които не живеят в тях, също ще са длъжни да плащат разходите за етажната собственост, според приетите промени.