Регионалното министерство проверява процедури за 4,7 млрд. лв.

За пореден път България изпада в ситуация пътищата да останат без валидни договори за текущ ремонт и поддръжка.

Това стана ясно в парламента в петък от думите на регионалния министър Андрей Цеков, който отговори на въпроси на Николай Нанков и Александър Ненков от ГЕРБ.

Цеков възложил одит на провеждащите се в момента търгове за текущ ремонт и поддържане и е спрял временно процедурите за 4 от тях.

“Възложил съм одит върху одобрените поръчки за ремонти за 4,7 милиарда лева. Той

ще е готов до края на идната седмица,

а резултатите ще бъдат публично оповестени”, обеща министърът.

Той разясни, че рамковите договори за следващите 4 години са били обявени през февруари 2023 г.

“Всичките осем процедури покриват 27 области. Има вече решения за избор на изпълнители на стойност 963 млн лв.”, посочи Цеков.

Той разказа, че още в първите си дни на управление забелязал необичайна активност по отношение на останалите процедури. В периода от 2 до 7 юни са извършени оценки на техническите предложения, направена е оценка на ценовите предложения, съставени са доклади и са подготвени решения, които са били подписани на 7 юни, т.е. един ден след като Цеков влиза в регионалното министерство.

“С моя заповед на 9 юни възложих да се направи одитна проверка на процедурите, която да постанови дали те са целесъобразно и законно изготвени. Когато има резултати, може да ви ги представя или тук в залата, или в регионалната комисия”, предложи на депутатите Цеков.

В момента текущите ремонти и поддръжка се извършват по силата на временни договори,

които бяха сключени от служебното правителство само за зимата

и преди три месеца са удължени до избора на нови изпълнители. Това не е незаконно и е направено под условието стойността на тези договори да се увеличи с 50%, колкото е максимално разрешеното по Закона за обществените поръчки.

“Ако обаче не бъдат сключени нови договори до края на годината, очевидно няма да има никаква поддръжка на пътищата”, заяви Цеков.

Нанков заяви, че по негова информация съвсем скоро финансовият ресурс на действащите в момента договори ще бъде изчерпан, т.е. ситуацията да не може да се прави нищо по пътищата ще настъпи много по-скоро, а не чак в края на годината. Освен това според него по тези договори се възлагат ремонти, включително и основни, на много по-високи цени от предходните договори, завещани от ГЕРБ, които служебното правителство прекъсна.

“Адмирации за вас, но няма да ви е леко”, каза Нанков от трибуната.

Андрей Цеков беше зам.-министър на финансите в правителството на Кирил Петков и бе натоварен с проверка на наследените от ГЕРБ договори за поддръжка на пътищата, които тогава бяха оценени като нарушаващи закона, защото под формата на текущ ремонт се възлагат основни. Сега обаче от думите на Нанков от трибуната излиза, че в сключените от служебното правителство се правят точно същите нарушения.