"Нека погледнем всички страни в еврозоната, ние искаме да достигнем техните нива за заплати и доходи, ако еврото беше страшно, ние нямаше да искаме да сме като тях", заяви в "Лице в лице" бившият социален министър Лидия Шулева.

По думите ѝ стандартът на живот е най-важното, като населението трябва да е сигурно, че това е "стремеж към постигането на един много по-висок стандарт на хората".

Спрямо обявения 3% бюджетен дефицит от министъра на финансите Асен Василев, Шулева заяви, че това ще бъде предизвикателство за всяко министерство, което ще трябва да изпълни дадени условия, но би "дисциплинирало организирането на лимитите в бюджета".

Спрямо изказвания на БСП, че дефицитът означава орязване на социални системи, Шулева подчерта, че "тук БСП говорят по инерция, нищо такова не се вижда в този бюджет". По думите ѝ както пенсиите, които ще бъдат актуализирани с 12% от 1 юли, така и учителските заплати ще се актуализират от 1 септември, като се "цитират и други социални плащания, които ще бъдат увеличени, аз не виждам нещо, което ще бъде орязано", категорична е бившата министърка.

"Тук има едно сериозно увличане от страна на парламентаристите. Те увеличаваха срока на временните намаления на данъците, заради COVID-19, после заради войната, както и заради инфлацията. Тези уж временни мерки станаха постоянни, като има съпротива от засегнатите структури те да бъдат премахнати", обясни още Шулева.

"Можете да направите проучване, да кажат хората дали са почувствали намалението, такова не е имало. Скокът на цените – оказа се, че складовете са пълни и няма кой да купи излишното жито, това беше страх заради войната, ставките бяха предвидени за хляба, но се случи и за брашното, а не беше необходимо", каза още Шулева спрямо намаляването на ДДС-то на хляба. За преференциалните ставки Шулева каза, че "цената на газа и електроенергията спада постепенно, вече се влиза в нормалните граници и тези временни мерки трябва да бъдат махнати". "Ставката 60/40 например никой не искаше да я маха, но тя не е вечна, това води до спад на бюджетните приходи", заяви още тя.

"Във времето има отстъп, трябва постепенно да почне намаляване на цените, а производителите да компенсират загубите. Това няма да става със същия бърз темп както увеличението, уви. Особено за хората с най-ниски доходи – те платиха най-тежката цена", каза още Шулева.