Биотпадъците са подходяща алтернатива на въглищата, посочи предприемачът 

България до момента не е разработила и одобрила национална енергийна стратегия и посочи, че това е ключова стъпка за реализацията на енергийния преход по най-добрия начин. Това заяви енергийният предприемач Христо Ковачки по време на първия ден на голям международния форум, посветен на зеления преход в страните от страните от Централна и Източна Европа, организиран в София.

„Факторът време е изключително важен и изработването на енергийна стратегия не трябва да се отлага, но трябва да я изготвим мъдро и без да затваряме вече съществуващи централи. Унизително е, държавата да не прави никакви стъпки частни енергийни компании да се развиват в правилната посока“, каза Ковачки.

Според него природният газ несъмнено е горивото на енергийния преход и ние трябва да използваме максимално ефективно. Това обаче не означавало да се затворят въглищните централи. Има няколко вида горива, с които могат да бъдат заменени въглищата, посочи Ковачки и отбеляза, че по официални данни България разполага с 10 милиона тона биотпадъци годишно. Те били едно от подходящите горива, с което да бъдат заменени въглищата в централите, произвеждащи енергия.

Темата на кръглата маса, в която Христо Ковачки, участва като водещ експерт по устойчива трансформация, беше „Новата енергийна стратегия на България“. В дискусията своите виждания споделиха редица представители на държавния и частния енергиен отрасъл, академичната наука и неправителствения сектор.

Ковачки и председателят на „Булгартрансгаз“ Никола Делев бяха единодушни, че амбицията на Европейския съюз за зелен преход е изключително висока летва и заложените промени трябва да намерят възможно най-скоро реално изражение в българската енергетика. Христо Ковачки изтъкна, че до 2030 година трябва да се положат сериозни усилия и да се реализират инвестиции за намаляване на вредните емисии от производството на енергия.

Александър Загоров - конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", заяви по време на дискусията, че яростните атаки върху въгледобива пречат да се разгърне стратегия, която ще реши тези проблеми и ще има разбирателство между бизнеса и синдикатите. „Всички вие в тази зала сте специалисти, но облечени в тежките брони на бизнеса и не сте повратливи, но ако свалите саката си на бизнесмени, до полунощ можете да произведете стойностна енергийна стратегия“, обърна се Загоров към всички присъстващи на кръглата маса.

В заключение професор Христо Василев обобщи: „Можещите хора от различни сектори трябва да се обединят и да доведат българската енергетика до декарбонизация с минимални социални последици за обществото!“

В кръглата маса „Новата енергийна стратегия на България“ се включиха и ръководители на Електроенергиен системен оператор, Българска федерация на индустриалните и енергийни консуматори, Българска петролна и газова асоциация, Соларна академия България,редица енергийни експерти и други представители на бизнеса и неправителствения сектор.