Автомобилната мегагрупа Stellantis вече е доста далеч с развитието на своите напълно електрически коли. Популярни електрически модели като Peugeot e-208, e-2008 и еквивалентите им под марките Opel, DS и Jeep правят точно като Peugeot e-308 и Opel Astra Electric - всички използват платформи, които не са разработени само за електрически автомобили. По-компактните модели са на вариант на платформата CMP, адаптирана за електромобили, а компактните от среден клас споделят подобна модифицирана платформа EMP2, която ще намерите и сред вариантите с двигатели с вътрешно горене.

Бъдещето изглежда различно. Stellantis обяви преди две години, че има готовност да въведе четири нови модулни EV платформи. Компактните модели ще бъдат поставени във версията STLA Small, колите от среден клас във версията STLA Medium, а за по-големите ще имат версия STLA Large. Електрическите търговски превозни средства и пикапите от своя страна ще бъдат поставени на платформата STLA Frame. Модулната платформа STLA Medium е първата от четирите, която е напълно завършена.

Електрическите Peugeot e-3008 и e-5008, които ще видят бял свят тази година, са първите продукти на Stellantis, които използват STLA Medium. Stellantis обещава пробег от „повече от 700 километра“ за модели на STLA Medium.

Stellantis казва, че скоро ще използва STLA Medium не само за компактни автомобили от среден клас (C-сегмент), но и за автомобили от среден клас (автомобили от D-сегмент). Това означава, че следващото поколение Peugeot 508 ще се сгробява на нея.

Не всички автомобили, които ще бъдат поставени на платформата STLA Medium, ще имат пробег от повече от 700 километра. Stellantis свързва този значителен обхват с електромобилите с батерийния пакет Performance с нетен капацитет от 98 kWh. Колите със стандартна батерия трябва да осигурява пробег от "повече от 500 километра“. Основата STLA Medium има 400 V бордово напрежение и в зависимост от модела и пакета батерии, трябва да може да се зарежда бързо с минимум 160 kW до максимум 285 kW. Платформата STLA Medium е подходяща за автомобили с междуосие от 2,7 до 2,9 метра и дължина на автомобила от 4,3 до 4,9 метра. За SUV моделите Stellantis обещава до 22 сантиметра пътен просвет.