Миксовете регенерират генома за по-малко от седмица при бозайници, можем да върнем часовника на старостта, убеден е Дейвид Синклер

Проф. Дейвид Синклер от Харвардския университет и екипът му са разработили 6 "коктейла", които подмладяват клетките. Затова в своя научна статия те убедено твърдят, че процесът на стареенето успешно може да бъде спрян и часовникът да тръгне в обратна посока.

Това става ясно от туит на професора, чиито последователи в социалната мрежа са над 400 хил. души. По време на експериментите с бозайници е доказано, че може да се възстановят моделите на генериране на ДНК, характерни за младите организми, без да се губи клетъчната идентичност.  Проф. Дейвид Синклер има над 400 хил. последователи в туитър.

Проф. Дейвид Синклер има над 400 хил. последователи в туитър.

Благодарение на прецизния анализ, учените успешно разграничават новите от стареещите клетки. На тази база разработват шестте "коктейла", които за по-малко от седмица са възстановили младежки профил на транскрипцията в целия геном. 

"По този начин може да се постигне подмладяване чрез обръщане на възрастта не само чрез генетични, но и чрез химически средства", посочва екипът на проф. Дейвид Синклер.