Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се срещна с ръководството на КТ „Подкрепа“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Обсъдени бяха адекватността и възможностите за подобряване на социалноосигурителната система. Министърът Шалапатова потвърди пред президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов поетия ангажимент да бъде направен цялостен анализ на пенсионната система в България, за да се установят диспропорциите в нея и да се намерят решения за възстановяване на социалната справедливост. В срещата участваха и заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова. Иванка Шалапатова подчерта, че разчита на анализи и експертиза от страна на социалните партньори по отношение на подобряване на качеството на живота на възрастните хора. От своя страна президентът на „КТ Подкрепа“ Димитър Манолов изтъкна, че все по-малко българи могат да отговорят на условията за пенсиониране в страната и очерта основни проблеми в социалното осигуряване.

Сред другите теми бяха пазарът на труда, политиката по доходите, като фокусът беше върху механизмите за определяне на минималната работна заплата и сумираното отчитане на работното време. Според синдиката е необходим анализ на ефективността на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т. нар. еднодневни трудови договори. От "Подкрепа" отбелязаха, че според тях те не решават проблема с липсата на работна ръка в сектора на селското стопанство, пише БТА.

По време на разговора бяха обсъдени трудовото законодателство и Законът за държавния служител, колективното трудово договаряне и разширяване на функциите на Главната инспекция по труда.