Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българския институт по метрология, е публикуван в Портала за обществени консултации.

С приемането на Постановлението се цели тарифата да се приведе в съответствие с Методиката за определяне на разходоориентиран размер на таксите по Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им, приета с Постановление на МС от 5 януари 2012 г.

В доклада на министъра на икономиката и индустрията се посочва, че при основното изменение на Тарифата през 2013 г. бюджетът на Българския институт по метрология за предходната 2012 г. в разходната си част е бил 5 461 151 лв. През 2022 г. отчетът на изпълнението бюджета на БИМ в разходната си част е в размер на 10 639 515 лв., т. е. близо двукратно увеличение на разходите. За да бъдат спазени изискванията на законодателството, е необходимо изменение на Тарифата в частта на размера на действащите такси, се посочва в мотивите. При направените изчисления и анализ на данните се установи, че таксите, събирани от БИМ, трябва да бъдат увеличени средно с около 100 процента, като процентът варира за различните услуги, се посочва в мотивите към проекта на постановление.

Проектът на Тарифа предвижда, че при оправомощаването на лица за проверка на системите за улавяне на бензинови пари е възможно процедурите "Оценка на място и провеждане на изпит" и "Надзор на оправомощено лице" да бъдат извършени едновременно. При съвместяването им времето, необходимо за извършването им, е по-малко, тъй като се борави с някои документи, които се припокриват и при двете процедури. При прилагането на действащата тарифа се събират такси в пълния размер на двете процедури, без да се отчете това припокриване на времената, а в изменението, това е отчетено и таксите ще се събират в намален с 25 на сто размер, се посочва в мотивите.