Да насочим усилията си към добив на природен и шистов газ и към производство на електроенергия от геотермални централи,  казва председателят на съвета на директорите на “Минстрой Холдинг”, който е и зам.-председател на КРИБ и председател на настоятелството на МГУ “Св. Иван Рилски”

- Г-н Вълканов, каква беше изминалата година за “Минстрой Холдинг” в минната част на бизнеса му?

- Беше много тежка, трудна, бих казал, че в някои случаи и невъзможна.

- Защо?

- Защото цените на металите, които “Минстрой” произвежда - олово, цинк, се сринаха с повече от 30%.

- За тази година ли говорите?

- За миналата и за тази. Миналата година от края, а за тази - от началото.

Ако цинкът струваше през юли 2022-а

3500 долара, сега е 2300 долара за тон

В същото време миналата година помним всички колко висока беше цената на електроенергията.

- Държавата ви подпомогна, като сложи таван на цената от 200 лв. Не се ли усети?

- Но като сложиш другите цени за пренос и достъп до мрежата, данъци, тя пак става 300 лв. В Северна Македония, знаете, че там съм собственик на рудници, цената беше 400 евро, нямаше помощ от държавата. Цените на металите, които ползваме - релси, метални рамки и други, също се повишиха. Търговците са монополисти и не намаляват цени. Увеличихме заплатите два пъти в това време , даваме ваучери и още придобивки, които са от полза за миньорите. Понякога себестойността на произведената продукция е по-висока от приходите и се налага да дотираме производството. Но не сме спрели работа, нито сме намалили заплати.

- А как успявате да се справите?

- Като вземаме кредити, плащаме заплати, поддръжка. Или пренасочваме пари от други бизнеси, ако имаш такива. “Минстрой” е диверсифицирана при бизнесите, тя не е само една компания, ние произвеждаме електроенергия, имаме строителство, хотели, даваме сгради под наем. Ако едното производство не върви, върви другото. Такъв е моделът по принцип. Но ситуацията в момента е тежка за всички бизнеси.

Поддържаме минното производство, защото рано или късно цените ще се стабилизират. Те продължават да вървят надолу, но това важи не само за оловото и цинка, а за медта и за всички метали, които произвеждаме в България.

- А защо е така?

- Рецесия. Много хора в България не могат да разберат, че светът е в рецесия. Говорим за икономическа криза, но истинската дума е рецесия, защото затвориха много фабрики в Европа, в Китай, не ползват метали, не произвеждат коли, камиони както преди. Кога ще се излезе от нея, никой не може да каже - дали ще е през 2023-а, дали през 2024 г. У нас много малко говорят за това или въобще не говорят, но сме в тежки времена. А в тежките времена стягаш колана и правиш най-неободимите разходи, но задължително запазваш работниците и им плащаш заплатите и осигуровките.

- Нали се говори, че Зелената сделка и преходът към икономика с ниски емисии ще искат метали и трендът ще е нагоре? Това не помага ли?

- Аз казвам каква е реалността. Говорим за Зелена сделка, но засега само говорим, на практика такава няма. Някой ден сигурно ще се случи, но аз коментирам каква е цената на металите сега. Затова е важно в подобни ситуации да си подготвен и да знаеш как се излиза от ситуацията. А ние имахме подобен случай през 2009 г.

- Прилича ли сега на 2009-а?

- Изцяло. Тогава цените на металите се сринаха с 50-70% и това продължи година и половина - две, след което се вдигнаха. Моята прогноза е, че същото ще се случи с жилищното строителство - то ще спре или ще намалее много и цените на жилищата ще паднат.

- Минно-геоложката камара отчита рекордни добиви в тонове и в пари за миналата година. Не се ли разминавате?

- Не. Как да компенсираш ниските цени на металите и високите цени на материалите? С увеличаване на производството - ние сме го увеличили и продължаваме да го увеличаваме, но има някаква граница. Нали с това започнахме - миналата година цената на цинка беше 3500 долара и затова отчитаме този ръст. За 2023 г. обаче няма да го отчетем.

- Продължавате да държите рудниците в Северна Македония, нали?

- Аз не ги държа, работя.

Рудниците в Северна Македония се справят

много добре, дори изключително добре

Там увеличихме производството в пъти. Когато ги купих, са достигали до 1000 тона на месец, сега са 2700 тона. Те са благодатни рудници, имат добро съдържание на метали, но там цените на електроенергията бяха високи и нямаше помощи. И тук е моментът да отбележа, че “Минстрой” като чужда фирма има изключителна, пълна подкрепа от цялото правителство за всичко друго, което правим . На 28 август, в деня на Света Богородица, когато е техният празник на миньора, в Крива паланка ще направим тържествата. Ще присъстват премиер, вицепремиер, поне 6-има министри. Имаме огромна подкрепа за една българска фирма и съм изключително благодарен на цялото правителство на Северна Македония за помощта, която ни оказват в много труден период.

- Доскоро бяхте председател на Българската минно-геоложка камара, сега сте почетен председател. Чета в доклада, че миналата година сте водили много срещи с министерства и правителството у нас за промени в закони и наредби. Има ли напрежение, че се бавят?

- Бях два мандата председател, колкото се позволява, а преди това два мандата зам.-председател. В тези години свършихме много работа, имаме много добри попадения в Закона за подземните богатства, по всички закони и наредби постигнахме това, което искахме. Няма напрежение между нас и българското правителство и другите институции. Имаме спокойствие, работим добре,

съобразиха се, че сега не е моментът

за увеличаване на концесионните такси

Като председател работих изключително добре и с министерствата, и с агенциите, и с работодателските организации, и с един прекрасен управителен съвет.

- Доколкото знам, сега настоявате за пакет промени, така ли е?

- Отваряте голяма тема. Имаше решение на парламента да не се разрешава добив на шистов газ, на природен газ. Като говорим за минна индустрия, не може да говорим само за металите, а и за другите компоненти. България има достатъчно количество природен газ и е редно да се разреши добивът му. Трябва да се промени законодателството, както и това за ползване на геотермалните води за производство на електроенергия. Но това са теми, по които, ако започна да говоря, няма да ни стигне времето.

В далечните 80-те години на миналия век “Минстрой” като най-мощната фирма е правила проучвания. В Добружда се намира най-богатото находище на въглища не в Европа, а в света - висококалорични, 0% сяра, 0% прах. Правили сме сондажи, никой не е разбрал, нито сме замърсили водата, нито има други поражения. Но тук се играе на чувствата на хората и никой нищо не проучва. Ето, Румъния произвежда 9 млрд. куб. м газ, ние ползваме 3 млрд., ако произвеждаме като румънците, ще продаваме 6 млрд. и икономиката ще изглежда по друг начин. Но трябва да се промени законодателството и да се разреши използването на технологията за производство на природен и на шистов газ. Правили сме сондажи за шистов газ при Разград през 80-те години и сме доказали, че има. И вместо да търсим по коя тръба да докараме газ, можем да си го добиваме.

- Вие за въглищния газ при находището ли говорите?

- Природният газ винаги е метан. Когато правихме проучванията за въглищата, тогава доказахме, че има огромни количества природен газ. Може да не добиваш въглища, а да добиваш само газ.

- По конвенционален начин ли може да се добива, или с фракинг?

- Може по обикновен начин да се добива, не като шистовия. Може и шистовия газ да добиваме. Е, сега ние докарваме шистов газ с танкери, като може да си го добиваме в България. Има достатъчно природен газ, доказано, доказано, доказано.

Имаме огромно богатство на геотермални води, които могат да произвеждат електроенергия, но законодателството трябва да се промени. Правим опити, но не сме променили нищо. Съседна Турция за 4 години изгради 1600 мегавата, това е почти една АЕЦ, за производство на електроенергия от геотермални централи. Ето къде трябва да насочим усилията си. Металите - оловно-цинкови, медни находища, сме ги овладели. Тук-там има какво да се търси и проучва, но няма кой знае какви неразкрити запаси. Не може само да правим слънчеви панели и електроенергия от слънце, която в часовете между 9 и 15 или 16 ч е с нулева цена, а след това? А геотермалната централа работи 8500 часа, тя е като АЕЦ, произвежда денонощно. Това са нещата, за които трябва да се направят законодателно промени.